Kárpátaljai hírek:
o
Kárpátinfó - egy igazi hírportál

Közéleti lap

alternatív hírblog
a KMKSZ lapja
az UMDSZ lapja
o
Linkgyűjtemények:
o
  karpatalja.lap.hu
  karpatajairodalma
o
STATISZTIKA:
o

Balla D. Károly
Üzenetek:
Nevem:
Email vagy Url:
Mondom :

Az összes üzenet - megnyitás után katt a Mindet gombra

blogring.hu
Újabban megjelent:
A csillaglátó mester
Kettő a magyar igaz-szó
Verecke szent tehene
 
Legutóbbi könyvem:
 

05. nov. 00.
Belterjes"A BLOGODSÁG ÚTJÁN". Novembertől új folyam indul a Manzárdon, kicsit felújított külsővel és reményeim szerint a korábbinál színesebb tartalommal, a teljes és határtalan blogodság jegyében. Ajánlom azoknak, aki már tudják, mi az a blogodság és még mélyebben szeretnének elmerülni benne, továbbá azoknak, akik eleddig nem találkoztak a fogalommal, de felettébb érdekelné őket rejtett értelme, végül pedig leginkább azoknak, akiket tökéletesen hidegen hagy mind a probléma egésze, mind annak részletkérdései.
Családi Oktatási szünet lévén hazajöttek a gyerekeink egy bő hétre, így hosszabb idő után újra hatan ülünk az ebédlőasztalnál. Az éjszakai utazást már kipihenték, de azért a reggeli felkelést nem kapkodják el. Kolos fogyott, Csönge hízott egy kevéskét, így mindketten előnyükre változtak. De a mentalitásuk az nem fluktuál: Kolos mackós lassúsága és szűkszavúsága továbbra is szöges ellentétben áll Csönge pörgésével és cserfességével. Szinte még haza sem jött, és máris szervezett egy osztálytalálkozót, ezen felül Lembergbe akar utazni a barátnőjéhez. Mivel egyedül kellene ezt a vállalkozást végrehajtania, valószínűleg nem engedjük el.

KapcsolatokMácsai PálMácsai Pali levele. Új premierje lévén még csak most olvasta el Tejmozi c. novellámat, amit nem sokkal keletkezése után küldtem el. S hogy miért éppen neki? Ezt most árulom el először: az írás egyik indító epizódjának éppen ő a forrása. Mivel nagy nyilvánosság előtt mesélte el gyerekkori emlékét, így nem követek el indiszkréciót, ha lényegét megismétlem: miközben festő édesapja meztelen modellekkel dolgozott a műtermében, aközben komolyzenét hallgatott. A meztelenség tilos és titkos volta igencsak foglalkoztatta a kiskamaszt, összekapcsolódott benne a komolyzenével. Ez utóbbi motívumot én kihagytam, hősöm esetében inkább a festészetnek vagy magának a művészetnek a misztériuma kötődik a meztelenség titkához, illetve hát leginkább az apa különállósága, megközelíthetetlensége képezi a megfejthetetlen, ámde megérteni vágyott rejtélyt. Voltaképp erre a motívumra építettem rá a novellát, amelynek, mint már sokszor leírtam (néhányan talán unják is), további érdekességét az adja, hogy negyvenvalahány idegen nyelvű prózamű 1-1 mondatát építettem bele. (A projektum leírása.)

Nos, Palinak tetszett a novella, és örül annak, hogy egy epizóddal hozzájárulhatott. Apja, Mácsai István szeptemberben felköltözött a nagy égi galériába, így ő - mármint Pali, mint írja - talán éppen ezért nem olvasta el eddig a novellát. Az apa egyébként az én írásomban is meghal, és éppen a halála készteti visszaemlékezésre, életének újraértékelésére a fiút.

Bárhogy is, az epizód most már elválaszthatatlan része az apa-fiú kapcsolatok nagy irodalmi toposzának.

Írói műhelyAz időzítés nem a legjobb, de csak most tudott rá időt szakítani, így hát novemberre érkezik Ungvárra Bella Dolýk (illetve eredetileg Dolýkova), akivel vagy 3 éve levelezek. Amikor felvette velem a kapcsolatot, még csak oroszul írogattunk egymásnak, lényegében akkor kezdte tanulni a magyart, nagyapja nyelvét, amelyre fokozatosan át is tértünk, eleinte csak én - már értette, amit írtam, de maga még nem vállalkozott fogalmazásra - aztán, tavaly valamikor, már ő is "megszólalt" magyarul, és én levélről levére tapasztalhattam, hogyan fejlődik. Eleinte nagyon érdekesen fogalmazott, egyfelől tele voltak a levelei archaikus, könyvízű fordulatokkal (na ja, aki Balassival kezdi és Mikes Kelemennel folytatja a nyelvtanulást!) és ezek nagyon komikusan keveredtek a mai szlenggel. "Midőn ezen epistólám megérkezend, én már Prágában dekkolok" - írta például. Vagy: "Ámbátor rögvest pipa lettem" Már-már szándékos stílusjegynek hatott.

Most elnyert egy EU-s ösztöndíjat "The Influence of the Hungarian Cultural Traditions on the Mythological Stories of Subcarpathian Ruthenians" vagy valami hasonló témában, és a munkatervébe helyszíni kutatás is beletartozik. Emellett, mivel hónapok óta kínlódik vele, az én regényem fordításának az ügyét is előbbre szeretné lendíteni. Levélben eléggé nehézkes egy-egy hosszú mondat kigabalyítása, így azt szerené, hogy ha nem is mennénk át a teljes szövegen, de a problematikus részeket sorra vennénk. Ezekből akad bőven, hiszen már az elején fennakadt ezen a mondatomon: "Ám hiába képezte az így felépült rendszer alapját valamely véletlenszerűen bekövetkező esemény, mert a kiinduló mozzanatra ránehezedett a megalkotottság roppant gépezete, s így az egymásrakövetkezés kontinuója sokkal inkább valamely matematikai algoritmus előírta szükségszerűségre kezdett hasonlítani, semmint az akaratlanság naiv bájával kecsegtető írásműre." Hát igen... Azt írta, hogy hiába érti minden szónak a jelentését, hiába deríti fel a szószerkezetek elemei közti grammatikai összefüggést, magát a mondatot mégsem tudja anyanyelvén megalkotni. Így hát nagyon is szükséges a személyes konzultáció.

FRISSEK:
MÁS:
     Balla D. Károly
     Könyveim
     Publikációim
     Műfaji listák
MÁSABB:
     Berniczky
     Pánsíp
     Alkarpatraz
     Dr. Kállay
     Kárpáty Nyúz
MÉG MÁSABB:
     Urban Legends
     Hírbehozó
     Andrassew Iván
 
Hozzászólások, kiegészítések naplómhoz: (lásd még ITT is)

frissítés és átlépés a blogringhez