Nevem:
Email vagy Url:
Mondom :
blogring.hu
Újabban megjelent:
MozgóManzárd 03-04
Szembesülés-interjú
A nimfa és az unikornis
Tejmozi a Holmiban
 
Új könyvem:
 
Hírek Kárpátaljáról:
 
Az oldal statisztikája:
 
<<üzenőfal
főbb rovatok és frissek: a fotóm alatt>>

Balla DK webnaplója - a legfrissebbhezBalla D. Károly WEBNAPLÓJA
- közhírek, magándohogások -
éves és havi archívum  |  ehavi napi bontás

05. máj. 27.
szabad fórum  |  hozzászólás

Ha kicsit döcögve is, de megyeget a munka: ma végre befejeztem egy napok óta simítgatott szonettet, és a következő népszavás cikkemmel is elkészültem (ami nálam nagyon fontos: elég jó címet találtam ki).

Mint már annyiszor, most is megbizonyosodhattam arról, nem lennék jó igazi újságírónak. Nem tudnék megfelelő gyakorisággal "gyártani" anyagokat. Én napokig ízlelgetem a témát, aztán elszöszmötölök a mondatokkal, aztán úgy érzem, hogy nem fogtam meg jól a dolgot, elkezdem elölről. Közben eszembe jut valami irodalmi analógia, elkezdek utánanézni, meg óhatatlanul annak is utánakeresgélek, nem merül-e fel másokban is ugyanaz az ötlet, meglátás, elképzelés. (Az előző cikkemmel mindenesetre elégedett lehetek: Benzinéria Ukrajnában cím alatt írtam kis összefoglalót a dolgok múlt heti állásáról, és kicsit bosszankodtam, amiért csak ezen a hétfőn jelent meg, és még dátum sem került alá: azóta sok minden változott, például lett benzin. Aztán kiderült, hogy még így is elég gyorsak voltunk - én meg a Népszava -, mert a magyar hírközklés csak napokkal később kezdte csócsálni a témát.)

*

Éva feladott több mint 10 kilónyi ukrán könyvet a stockholmi városi könyvtár részére. Gergely Tamás szervezésében most már második alkalommal révünkön szerzi be az intézmény a friss ukrán nyelvű olvasnivalót. Nagyon rendes cég, előre elküldik a pénzt: könyvek árát, postázási díjat és a beszerzéssel, csomagolással, küldéssel járó munka ellenértékét is. Az akció érdekessége az volt, hogy tavaly a postai hivatalnokok Évát szabályosan le akarták beszélni arról, hogy Svédországba küldjön sok kilónyi könyvet, hiszen jaj, az milyen drága lesz. Nincs magának jó dolga, egy fizetésnyi összeget itthagyni - mondták, aztán, látva Éva hajthatatlanságát, hosszan elszerencsétlenkedtek a csomag felvételével, vámnyilatkozatokkal és vényekkel. Jó kis szolgáltatás, gondoltuk akkor. De az idén! Sipp-supp, és már készen volt a papírmunka. Senki sem csodálkozott azon, hogy valaki ilyen sok pénzért ilyen sok könyvet küld olyan messzire.

*

Tegnap megjött Kolos. Hétfőn: Tünde, Csönge keresztanyja érkezik egyenesen Debrecenből, ahol aznap a doktoriját védi, Csönge keddi ballagására.

Itt lehet a blogomat ajánlani:

Linkajánlat: Papirusz: Könyvfesztivál után

A hosszú évek óta tartó bővülés tavaly megállt, a könyvforgalom növekedése nem érte el az infláció szintjét. A könyvszakma és -forgalmazás túllépett rendszerváltás utáni kezdeti gyermekbetegségein, s kezd kiszámítható piaccá válni. Az idei első nagy könyves seregszemle az eltelt másfél évtized eredményeit és árnyoldalait is megmutatta.
És hamarosan sátrakat építenek a Szent István téren, mi újra ott leszünk. >>tovább


Linkajánlat: Kortárs szlovén líra a Spanyolnáthában

Tomaž Šalamun, Primož Čučnik, Gal Gjurin, Jurij Hudolin, Jure Jakob, Miklavž Komelj, Barbara Korun, Srečko Kosovel, Taja Kramberger, Meta Kušar, Matjaž Pikalo, Gregor Podlogar, Peter Semolič, Brane Senegačnik, Tone Škrjanec, Vid Snoj, Aleš Šteger, Lucija Stupica, Peter Svetina, Tomislav Vrečar, Uros Zupan versei. Átplántálta: Lukács Zsolt


Linkajánlat: Majoros Sándor irodalmi honlapja

Ugyanitt: novellapályázat


H o z z á s z ó l á s o k: (lásd még ITT is)