Balla D. Károly
Üzenetek:
Nevem:
Email vagy Url:
Mondom :

Összes bejegyzés

blogring.hu

 

     BéDéKá-OnLine
     Balla D. Károly
     Könyveim
     Publikációim
     Műfaji listák
FRISSEK:
BLOGTÉR:
MÁS:
     Berniczky
     Pánsíp
     Alkarpatraz
     Dr. Kállay
ÉN, de MÁSUTT:
     Blogtéri Manzárd
     Népszabi Online
     iWiW
     ErTe-NapiGonosz
     Freeblog

06. márc. 30.

Belterjes Hogy a mai nap se legyen eseménytelen: reggel, alighogy kigördültem a házi liftemből, elszállt a villany. Rövidebb áramszüneteken nincs mit fennakadni minálunk, így csak mosdás és reggelizés után hívtam fel a városi áramszolgáltatót. A diszpécser azt mondta, nincs fennakadás a szolgáltatásban, keressük magunknál a hibát. Nekem már borsódzik a hátam, ha ilyesmit hallok, de ezúttal igazat mondtak: Éva kicsavarta a biztosítékot: bizony ki volt égve. Nosza, csak egy kis drót kell, megbuheráltam. De hiába csavarta vissza Éva, nem lett áram. Kétszer-háromszor újradrótoztam, hátha én szúrtam el valamit - de semmi.

No, akkor itt nagyobb a gond. Telefon állandó szerelőnknek, épp otthon csíptük még, Éva kocsival kiment érte Minajba. Hát bizony délig elbajlódott a dologgal, amíg egy ideiglenes megoldást talált. Közben kihívtuk a városi javítószolgálatot is, de kiábrándítottak: ma már nem tudnak darus-kosaras szerelőjárgányt küldeni (ugyanis a ház oldalán futó huzal égett el).

Lényeg, hogy nem sokkal dél után végre el lehetett indítani a liftet, feljöhettem, és a gépeket is bekapcsolhattam. Még az internet is beindult.

*

Tegnap vacsora Miklóssal. Jó nagyot beszélgettünk. És bár csak másodszor találkoztunk, olyan volt, mintha évek óta ismernénk egymást. Enenk nyilván nemcsak nyíltsága az oka, hanem az is, hogy hasonlóan látjuk a világ dolgait.

Éva pedig olyan finom dolgokat készített, hogy degeszre ettem magam.


A két bezzeg

Bezzeg. "Bezzeg, ha összefogott volna a két magyar párt..." - írja a zöld Kárpáti Igaz Szó. De bezzeg nem fogott. Meg is van a siralmas eredeménye. Ami persze a KMKSZ-t nem akadályozza meg abban, hogy győzelmét bejelentse:

Ha azonban az eredményeiket a magyar lakosság kárpátaljai (ezen belül járásonkénti, helységek szerinti) részarányához viszonyítjuk, akkor ez nem győzelem, hanem csúfos bukás, és nem jelent kevesebbet, mint hogy a kárpátaljai magyarok többsége nem kér Kovács Miklósékból - de voltaképp ellenfelükből sem (tessék csak utánaszámolni).

Gajdos István polgármesteri székbe ültetésén kívül ugyanis nincs mivel dicsekednie az UMDSZ-nek sem. Valószínű, hogy sovány sikereiket nagyrészt annak köszönhetik, hogy a KMKSZ-re még saját tagjaik sem szavaztak, eredményeik gyöngeségét pedig fiatal korukkal magyarázhatják.

Arra nem sok esély mutatkozik, hogy a két szervezet és pártjaik a jövőben együttműködjenek, úgy fest, továbbra is külön-külön fognak munkálkodni a kárpátaljai közösség megosztásában és tönkretételében, illetve jeleskedni abban, melyikünk tud jobban a képünkbe vizelni.


Vér a pucában

A Soma művésznéven ismert, magát olykor mamagésának tituláló (egyébként remek) jazzénekesnő szereplésre a Magsztár nevű énekverseny zsűrijében (TV2) nem feltétlenül számít a magyar közjó részének. Soma a versenyzők teljesítményét (nemüktől függetlenül) leginkább szexuális szempontból értékeli, olyan is volt már, hogy a bugyija nedvesedéséről számolt be egy produkció után. Ezen a téren való jártassága, gondolnám, megkívánja, hogy a genitáliák nevét megfelelően használja, ám egyszer orbitális lapszus hagyta el érzéki ajakát, egy nőénekesnek mondta dicsérőleg, hogy van vér a pucájában.

A dolgot akkor aktuálisan megglosszintottam, és kicsit csodálkoztam azon, hogy - a hozzászólásokból ítélve - közel sem értette meg mindenki, mi volt ebben a röhögtető képtelenség. Magam el is felejtettem volna a dolgot, ám egy érdeklődő úriember a minap a Google keresőjébe, remélve, hogy magyarázatot kap a szólás eredetére, beütötte a szólást (idézőjelek közé téve, így: "van vér a pucájában") - és mit ád isten, az én glosszám volt az első találat. Elolvasta, de sem értette, mi a bajom a dologgal, mailcímemet megtalálva levelet írt: régóta keresi a 'puca' jelentését, nem találja egyik szótárban sem, de ő azt gondolja, hogy nem a női (?!) nemi szervet jelenti, hanem az orcát: akinek vértől piroslik az arca, az bátran áll neki a dolgoknak. Szerinte ezt jelenti a mondás.

Ezen már kiakadtam egy kicsit. Én közhasználatú, mindennapi szónak gondoltam a pucát, nálunk, Kárpátalján igencsak járatos és senkinek sincs kétsége afelől, hogy mit jelent. Megnéztem az értelmező szótárban, s abban tényleg nem volt benne. Nocsak!? Nyelvjárási szó lenne? Az Új Magyar Tájszótár sajnos hiányzik a házi könyvtárunkból, de felütöttem egy hasonlóan fontosat. Nos, A Magyar Nyelv Etimológiai szótárában megtudható a pucáról, hogy először 1501-ben fordult elő írott formában, ekkor és a következő évszázadokban ilyen jelentéssel: férfiúság, nemző tag, hímvessző. Meglepetésemre azonban a román eredetű és valószínűleg a gyermeknyelvben keletkezett szó eredetileg nemcsak a fiúk, hanem a kislányok szeméremtestét is jelentette.

De Somát mégsem menthetem fel, mert a szólásnak bizony csak akkor van értelme, ha férfiúnak a hímtagjába tolul a vér, amely ilyenkor, mint tudjuk, megmerevedik. És éppen ez az a fickós állapot, amire a népi bölcsesség utal.

Természetesen így traktálják a Debreceni Egyetem illetékes tanszékének a tudorai is szlengszótárukban, amely a szólás negatív alakját definiálja ekképpen: "Nincs annyi vár a faszában".

Kutatásaim eredményeit megírtam az érdeklődő úrnak, aki ezek után végre már eligazodhat a világ legfontosabb dolgaiban.

--------
Először megjelent: Erdélyi Terasz, 2006.03.29

Meghatározás a szlengszótárban.
Egy
cikk az Axelben a pucák típusairól.


 
A BéDéKá-Online frissei:
 
frissítés és átlépés a blogringhez
 

Kárpátaljai hírek:
o
Kárpátinfó - egy igazi hírportál

a KMKSZ lapja
az UMDSZ lapja
o
Linkgyűjtemények:
o
  karpatalja.lap.hu
  karpatajairodalma
o
STATISZTIKA:
o

© Balla D. Károly 2001-2006. Az oldalaimon közölt tartalmak szerzői jogvédelem alá esnek.
Ajánlott kondíciók: felbontás: 1024×768; szövegméret: közepes; karekterkódolás: Central European (Windows 1250); böngésző: Internet Explorer 6.0