Balla D. Károly
Üzenetek:
Nevem:
Email vagy Url:
Mondom :

Összes bejegyzés

blogring.hu

 

     BéDéKá-OnLine
     Balla D. Károly
     Könyveim
     Publikációim
     Műfaji listák
FRISSEK:
BLOGTÉR:
MÁS:
     Berniczky
     Pánsíp
     Alkarpatraz
     Dr. Kállay
ÉN, de MÁSUTT:
     Blogtéri Manzárd
     Népszabi Online
     iWiW
     ErTe-NapiGonosz
     Freeblog

06. márc. 29.

BelterjesMeghalt egyik legkedvesebb, kamaszkoromban pedig a legkedvesebb íróm, Stanisław Lem. Akkoriban mindent elolvastam tőle, amihez hozzájutottam, még a Summa technologiae-t is, amiből sajnos egyetlen gondolatra sem emlékszem, de azt hiszem, hogy világlátásom kialakulásában szerepet játszhatott. Nagyon szerettem a Kiberiádát, és persze a műfaj kultikus regényét, a Solarist is. Ám kedvencem mégis a Visszatérés volt, ma is legeslegkedvesebb könyveim között tartom számon, még lengyelül is "majdnem" megtanultam miatta. Magyarul legalább 8-10-szer olvastam el, annak idején szinte éves kötelező olvasmányom volt, de az elmúlt évtizedben (mint ahogy más sci-fit sem) már egyszer se vettem elő. Most alighanem itt lenne az ideje.

A Blogtéren két posztot is szenteltem Lemnek, eljátszva egy gondolattal. Sokaknak tetszett, hozzászóltak.


Solarisi Krakkó - Lem virtuális nyughelye

Ezúton javaslom, hogy Stanisław Lem virtuális nyughelye legyen az irodalom- és filmkedvelők által talán legjobban ismert képzeletbeli kozmikus objektumon, a Solaris bolygón, mégpedig az élő tengerből általunk elképzelten kiemelkedő Solarisi Krakkó városában, ahová évente egyszer, halálának évfordulóján, tisztelői, olvasói virtuális zarándoklatot tehetnek.

Jövőre már ott találkozzunk.

Addig is és mindörökre legyen neki könnyű a Kozmosz.

Stanisław Lem
Lvov, Lengyelország (ma Ukrajna), 1921. szeptember 12.
– Krakkó, 2006. március 27.


Lem sírjára

Tagnapi jegyzetemben javasoltam, hogy Stanisław Lem virtuális nyughelye legyen a Solarisi Krakkó nevű városban, és tisztelői, olvasói oda tegyenek virtuális zarándoklatot.

Most újabb ötlettel bővítem a javaslatot ki: a zarándoklat egészüljön ki a helyszínen tartandó piknikkel, továbbá

mindenki hozza el magával kedvenc virtuális tárgyát és tegye Lem sírjára.

Te mit hoznál magaddal, mivel gazdagítanád a kozmikus katafalkot?


BelterjesEgyazon napon jelent meg cikkem a Népszavában és a Népszabadságban (Éhes Fidesz velünk álmodik; A Fidesz porhintése). Ez Andrassew Iván szerint "gáz", mert szerinte mind a kettő ugyanarról szól. Én persze egészen másként látom, két egyforma vagy hasonló cikket nem adtam volna le két különböző helyre. Az első már terjedelemre is duplája a másodiknak, összefoglaló elemzésféle kíván lenni, visszanyúlik a múltba, érinti a másik politikai oldalnak a határon túli magyarság kérdését illetően mutatkozó zavartságát is. A második meg voltaképp sajtóvisszhang, illetve a sajtóvisszhang viszzhangja és továbbgondolása, Mikola István hirhedtté vált kijelentése és annak kárpátaljai fogadtatása okán. Persze az érvrendszer, amellyel a Fidesz egy-két nyilatkozóját és magatartását magamagával és a választási programjukkal szembesítem, az azonos a két írásban, mint ahogy a végkövetkeztetésem is.

Mellesleg a Blogtéren Gyurcsány után most megjelent Pelczné Gáll Ildikó is, és a szövegéhez még hozzá is lehetett (kis moderálás mellett) szólni. Sőt, még válaszolt is. Az én kérésemre - hány évre betonozná be a jobboldalt a külhoni magyarok szavazataival? - kitérő, semmitmondóan általános választ adott, erre újra rákérdeztem a konkrétumokra (némileg a fent említett cikkeim érvélésével összhangban), de nem kaptam semmilyen reagálást. Másodjára így fogalmaztam (elírások utólag javítva):

Tisztelt Alelnök-asszony, Kedves Ildikó, köszönöm válaszát. Ön ezt írja, hogy: "Egyetlen pártot sem „betonoznék be” a hatalomba. A választójogi törvény kétharmados, továbbá a magyar állampolgárság nem jelent automatikusan magyar választójogot is. A Fidesz a határokon átívelő nemzetegyesítés híve, ezt képviseltük ellenzékben is, és ezt fogjuk képviselni kormánypártként is, ha a választók megtisztelnek a bizalmukkal."

Úgy érzem, az Ön szavainak nincsen meggyőző ereje, hitele; illetve ha ez a Fidesz álláspontja, akkor:

1) Miért állt ki Orbán Viktor teljes mellszélességgel a kettős állampolgárság mellett 2004 decemberében?

2) Miért beszélt a kongresszuson Mikola úr 5 millió határon túli szavazatról, amely eldöntené a hatalom kérdését 20 évre?

Nekik higgyek vagy Önnek?

3) Hogyan értékeljem mindezt annak tudatában, hogy a Fidesz programjában szó sem esik a kettős állampolgárságról, ugyanakkot Németh Zsolt azt nyilatkozza Kárpátalján a Kárpátalja c. lapnak (lásd cikkemet a mai Népszabadságban), hogy "a Fidesz - Magyar Polgári Szövetség kormányra kerülése esetén természetesen fel fogja vállalni a kettős állampolgárság ügyét"?

Akkor mit is fog képviselni a Fidesz? Amit Mikola vagy Németh urak mondanak? Amit Ön mond? Vagy ami a programban van (illetve nincs).

Ön erre nyilván újra adhat egy szép legömbölyített választ, de ettől nem változik az a meglátásom, hogy a Fidesz ebben a kérdésben súlyos ellentmondásba keveredett önmagával.

Köszönöm figyelmét.

A reagálás valószínűleg azért késik, mert erre nincs jó válasz

 
A BéDéKá-Online frissei:
 
frissítés és átlépés a blogringhez
 

Kárpátaljai hírek:
o
Kárpátinfó - egy igazi hírportál

a KMKSZ lapja
az UMDSZ lapja
o
Linkgyűjtemények:
o
  karpatalja.lap.hu
  karpatajairodalma
o
STATISZTIKA:
o

© Balla D. Károly 2001-2006. Az oldalaimon közölt tartalmak szerzői jogvédelem alá esnek.
Ajánlott kondíciók: felbontás: 1024×768; szövegméret: közepes; karekterkódolás: Central European (Windows 1250); böngésző: Internet Explorer 6.0