Balla D. Károly
Üzenetek:
Nevem:
Email vagy Url:
Mondom :

Összes bejegyzés

blogring.hu

 

     BéDéKá-OnLine
     Balla D. Károly
     Könyveim
     Publikációim
     Műfaji listák
FRISSEK:
BLOGTÉR:
MÁS:
     Berniczky
     Pánsíp
     Alkarpatraz
     Dr. Kállay
ÉN, de MÁSUTT:
     Blogtéri Manzárd
     Népszabi Online
     iWiW
     ErTe-Nap i Gonosz
     Freeblog

06. márc. 26.

Belterjes Csodálkoztam volna, ha két teljes hónapig fennakadás nélkül működött volna a netünk. Holnapután lesz épp két hónapja, hogy új szolgáltatónál vagyunk, és eddig igazán nem lehetett rájuk panaszom, de most, vasárnapra csak beütött a krach, így a mai jegyzeteimet már nem is tudtam feltenni. A hétvégi ügyelet azt mondta (jaj, ez nagyon ismerős!), hogy náluk minden rendben, nálam van a hiba. Estére elhívtam Csabát, mindent megpróbált, amit lehetett, installált és konfigurált, de bizony a gépem csak nem akart kapcsolódni. Most már csak abban bízom, hogy hétfő reggel sikerül elcsípni a szolgáltatónak azt a szervízét, amely kiszáll és helyben végez javítást. Még az is lehet, hogy az őtőlük bérelt modemmel van valami gond, bár erre utaló közvetlen jel nincsen, hacsak az nem, hogy nagyjából minden más hibalehetőséget kizártunk.

A bajok egyébként azzal kezdődtek, hogy szombaton Tamás (bátyám unokája) jött CD-t másoltatni, audiót audióra, ezt mondjuk nem szeretem, mert nagyon lassan megy, de hát erre kért, ezt csináltam. A gépem nagyon kínlódott, alig akart beolvasni, írni meg még kevésbé. Aztán egyszercsak úgy elszállt az egész rendszer, hogy azt hittem, soha többet be sem indul. Nem is lehetett bekapcsolni a gépet a gombjával, csak úgy, ha előtte a drótját is kihúztam az áramból. Aztán nyöszörögve elindult, de olyan lassú lett, mintha 2-3 fokkal gyengébb processzor lenne benne, és állandóan kiírta, hogy nincs elég szabad lemezterülete. A CD-másolással persze gyorsan felhagytam, és láttam, hogy bizony eléggé össze volt karcolva és fogdosva az eredeti lemez - de ettől még nem kellett volna a gépet hazavégnia.

Bár kicsit fapadosan, de minden működött, az internet is; ám a belső hálózat például akadozott. Este kicsit rossz érzéssel kapcsoltam ki a gépemet, és bizony ma, vasárnap reggel már nem sikerült a hálóra csatlakoznom. Akkor hívtam először a szolgáltatót, aztán Csabát.

Én ezt persze kisebbfajta tragédiaként élem meg, halálosan idegesít, hogy nem tudom frissíteni a blogjaimat, szinte semmivel nem tudom elfoglalni magam. Hiába lenne bőven írnivalóm, meg hát persze olvashatnék is, de nem, én azon bosszankodom, hogy a beállított munkamenetemet nem tudom végrehajtani.

Megasztár 5

A Queen persze nekem is kedves bandám volt, bár annyira soha nem tudtam megszeretni a zenéjüket, mint az őket megelőző korszak rock-klasszikusait (Deep Purple, Led Zeppelin, Black Sabbath, Yes, ELP) és a nagyjából velük egyidőben csúcsra jutott, vagy elvontabb, vagy keményebb stílust képviselő Pink Floydot, Nazarethet, 10 CC-t, Bad Companyt, Rainbow-t - de hatásuk alól nem vonhattam ki magam. A Queen teljes értékű élményt nyújtott akár hallgatva, akár bulizás közben; csak egyre volt kevésbé alkalmas: háttér-zenének.

Bár minden értéküket elismerem, Mercuryt korszakos jelentőségű előadónak tartom, de számomra mégis ott maradtak az elmúlt században, szabályosan meguntam őket (nem úgy, mint igazi kedvenceimet), a legrikább esetben fanyalodom arra, hogy újrahallgassam slágereiket.

Éppen ezért néztem őszinte kíváncsisággal és várakozással a Megasztár ötödik döntője elé, érdekelt, mi újat tudnak hozzátenni ezekhez az igazán kitűnő, de számomra már lezárt világot jelentő muzsikákhoz.

És nem kellett csalódnom: élvezetes este kerekedett.

A gyengébbekkel kezdem.

Ezúttal Baktai Anikó volt az egyetlen, akit mércén alulinak találtam: kevés dolgot tudok kevésbé elviselni, mint a szenvelgést. Hiába jó a hangja és hiába jött most elő valami személyesebb hangvétellel, ez felfogás engem riaszt, nem kérek belőle. Inkább néhány hamis hang, mint egyetlen hamis érzés.

Először találtam élvezhetőnek Puskás Péter produkcióját. Azt nem mondom, hogy jó lett volna, de legalább nem volt idegesítően gyenge. Maga a figura, amit hoz, nem áll hozzám közel, de el kellett ismernem, hogy igen szuggesztív produkciót vitt a porondra. Kis énekkel, de annál nagyobb mutatvánnyal.

Most tetszett előszor Bocskor Bíborka. Én kezdettől fogva a Megasztár nagy tévedésének gondolom, szerintem nem tud énekelni, és számomra az a sejtelmesség, titokzatosság és elvontság, amit neki tulajdonítottak a zsűri tagjai, még egyszer sem nyilvánult meg. Most sem, de most nem is kellett, mert jó kis dixit adott elő, és ehhez a műfajhoz nem kell sem filozófiai mélység, sem bugyros lélek.

Kontor Tamás ömagához képest volt gyenge leginkább, a produkciója kellemesen, de nagyon könnyen felejthetően töltötte ki a két percet.

Innen jönnek a jobbak, és gondban is vagyok velük, mert nem igazán tudok sorrendet felállítani Rúzsa Magdolna, Varga Ferenc és Szabó Eszter között. Ha Magdát most gyengébbnek láttam egy hajszállal a többieknél, az a semmi különöst nem mutató első perce miatt van, túl későn villantott, váltott, mutatott valamit, aztán a befejezés megint érdektelenebbre sikerült a vártnál. Ferenc nem először énekelt nagyot, magával ragadó és nagyon markáns előadói kvalitásait szépen kamatoztatta. Eszterről nehéz lenne megállapítanom, hogy szándékosan fogta-e vissza magát ennyire avagy ezúttal nem találta meg sem a számban, sem magában azt a pluszt, ami magasan a többiek fölé emelhetné. Így is nagyon jó, de én folyton azt várom tőle, hogy elkápráztasson és lenyűgözzön.

Nem először találtam a legjobbnak Póka Angélát. És ha eddig párszor szemére vetettem, hogy átütő előadói személyisége és csak szuperlatívuszokkal illethető hangja csupán amiatt a görcsösség és látszólagos erőlködés miatt nem tudott maradéktalanul érvényesülni, amit tetten érni véltem a szerepléseiben, akkor most örömmel tapasztaltam, hogy alig maradt valami a fölös feszességből, merevségből és bizonyítani vágyásból: végre játékos volt, könnyed - és természetesen fantasztikus.

*

Nehéz megjósolni, milyen meglepetésekkel szolgálhatnak még a versenyzők a továbbiakban. A következő két kiesőnek Bíborkát és Anikót sejtem, és nagyon sajnálnám, ha Tamástól őelőttük kellene elbúcsúzni: szeretném még egy szál gitárral hallani őt a legjobbak között. Ferenctől még várok egy-két intellektuális produkciót, Magditól igazi kirobbanó rockot. És nagyon itt lenne az ideje, hogy Eszter a blúzos hangjával megszorongassa Angélát, hogy méltó társa legyen az utolsó döntőben.

De hol van az még!

Addig roppant meglepő dolgokra is sor kerülhet. Még az is megtörténhet, hogy az MDF bejut a Parlamentbe.

 
A BéDéKá-Online frissei:
 
frissítés és átlépés a blogringhez
 

Kárpátaljai hírek:
o
Kárpátinfó - egy igazi hírportál

a KMKSZ lapja
az UMDSZ lapja
o
Linkgyűjtemények:
o
  karpatalja.lap.hu
  karpatajairodalma
o
STATISZTIKA:
o

© Balla D. Károly 2001-2006. Az oldalaimon közölt tartalmak szerzői jogvédelem alá esnek.
Ajánlott kondíciók: felbontás: 1024×768; szövegméret: közepes; karekterkódolás: Central European (Windows 1250); böngésző: Internet Explorer 6.0