Balla D. Károly
Üzenetek:
Nevem:
Email vagy Url:
Mondom :

Összes bejegyzés

blogring.hu

 

     BéDéKá-OnLine
     Balla D. Károly
     Könyveim
     Publikációim
     Műfaji listák
FRISSEK:
BLOGTÉR:
MÁS:
     Berniczky
     Pánsíp
     Alkarpatraz
     Dr. Kállay
ÉN, de MÁSUTT:
     Blogtéri Manzárd
     Népszabi Online
     iWiW
     ErTe-NapiGonosz
     Freeblog

06. márc. 23.
Belterjes Tegnap elég sűrű napom volt. Egy nagyobb újságcikket és egy kisebb netjegyzetet kellett megírnom "idegen helyre", így azt gondoltam, hogy saját oldalaimra nem jut majd időm, blogolások, frissítések felfüggesztve. De ahogy általában, most is a Blogtérrel kezdtem a napomat. Ennek főoldalán azonban olyan látvány fogadott, hogy ezt nem hagyhattam szó nélkül. Így hát megírtam az alábbi jegyzetet:

Gyurcsány a Blogtéren

Na most én egyáltalán nem vagyok meghatva attól, hogy a hivatásos politikusok megjelentek/megjelennek itt a civilnek remélt Blogtéren; sőt. A Blogtér arra való, gondoltam, hogy mi szívassuk itt őket (tudom szebben: mi fogalmazzuk meg észrevételeinket a nagypolitikáról), s nem arra, hogy ők jöjjenek ide észt osztani. Gyurcsány Ferenc miniszterelnök úrnak korlátlan mennyiségű médium áll a rendelkezésére ahhoz, hogy elmondja a véleményét, és ez igaz a jobboldal várható vezéregyéniségére is. Ha a Blogtéren is ők lesznek a domináns hímek, akkor mit keresünk itt mi?

És még valami: ha már itt blogol, akkor miért nem lehet a posztjaihoz ugyanúgy hozzászólni, mint bárki más blogeréhez?

Ezután meglepő dolog történt. Előbb néhányan, teljesen félreértve jegyzetemet, elkezdték Gyurcsányt szapulni, aztán volt, aki kifejtette, örül a politikus jelenlétének. Mások ellenben, és úgy látszott, ők vannak többen, velem együtt nehezményezték a nagypolitika ilyen betörését civil blogjaink közé - ez nemcsak a hozzám betűzött bejegyzésekből tűnt ki, hanem mások blogjegyzetéből és az ottani commentekből is (lásd pl. itt). A hozzászólók egyike vártlanul felkért, írjak tiltakozást az ügyben a Blogtérnek amiatt, hogy nem lehet hozzászólni a miniszterelnök írásához.

No, ezután némi egyeztetések következtek, levélváltás a Blogtér egyik főnökével, csettelés egy törzstaggal, hozzászólás-párbeszéd más bloghelyeken... Úgy éreztem, sokak véleményét közvetíthetem egy ilyen nyilatkozattal. Így a fenti jegyzet alá betűztem ezt a szöveget:

---------
Frissítés délben. Az alábbi hozzászólások nyomán megfogalmazódott az igény, hogy a fenti jelenséget kifogásolók nevében írjak egy nyilatkozatot, s majd ezt az egyetértők támogatják hozzászólással, blogjukba illesztett linkkel. Megírtattam, feltettem, levélben elküldtem. Itt olvasható.

Nyilatkozat
(Gyurcsány a Blogtéren)

Felmerült néhányunkban, hogy nem feltétlenül szerencsés, ha a civil blogerek között a Blogtéren elkülönítés nélkül jelennek meg a nagypolitika képviselői. Ha a Blogtér meghívta őket és külön rovatot (Nagypol/kampány) nyitott számukra, akkor kívánatosnak találnánk, hogy posztjaik ott szerepeljenek és kapjanak megfelelő reklámot, ám az általános főoldalon ne kapjanak külön kiemelést, ne kerüljenek a Vezérblog főhelyére. Többen visszásnak érezzük azt a helyzetet is, hogy a nagypolitikusok posztjaikhoz nem szólhatunk hozzá. Az egyenlő elbírálás elvére és a blogolás demokratizmusára hivatkozva ezúton kinyilvánítjuk kérésünket, miszerint a Blogtér (közbenjárásával) biztosítsa mindnyájunk számára, hogy hozzászólhassunk a vezető bal- és jobboldali politikusok posztjaihoz.

(Kérem, a támogatók értékeljék és szóljanak hozzá, illetve saját blogukban linkeljék be ezt a posztot. Levélben elküldve: prospero@blogter.hu, doransky@blogter.hu)

A korábbinál is furcsább fejlemények következtek. Az első, hogy özönleni kezdtek a látogatók, percek alatt ritkán látott nézettsége lett a blogomnak, és csak úgy záporoztak a hozzászólások. A másik, hogy a Blogtér vezetői a nyilatkozatot és annak támogatottságát, valamint az érdemi hozzászólás-vitát tapasztalva a nyilatkozatot a blogerek kollektív akaratnyilvánításának tekintették, szerkesztőségi konzultációt tartottak, majd a miniszterelnöki reklám helyett ezt a nyilatkozatot tették ki vezérblognak. Viccesen meg is állapítottuk, hogy lám, lenyomtuk Gyurcsányt.

Egyebek mellett a dolog érdekessége volt még az is, hogy velem együtt sokaknak nem magával Gyurcsánnyal és nem is a politikájával volt bajunk, hanem azzal, ahogy megjelent a Blogtéren egy PR-szöveggel, kiemelt helyen. Ez volt az, amiből nem kértünk.

No, ahogy vezérblog lett a nyilatkozat, még több látogató érkezett, így a blogom nézettsége estére meghaladta a másfélezret.

Utoljára Orbán Viktornak írt válaszlevelemmel volt ilyen "sikerem". Ironikusan meg is állapítottam, hogy csak nagyvadakra érdemes lőni.

*

Estére azért csak elkészültem az újságcikkel és a kisebb jegyzettel. Ma pedig a Blogtér egyik vezetőjétől levélben jött a megtisztelő köszönetnyilvánítás és az értesítés, hogy ők is összefoglalták a tanulságokat: Közösségi kritika a blogtérről és önvizsgálat.

A dologról - hangyányi rosszindulattal - megemlékezett az e-média egyik nagy magyar guruja, Pollner is a HVG médiablogjában: Miénk itt a tér (?)

 
A BéDéKá-Online frissei:
 
frissítés és átlépés a blogringhez
 

Kárpátaljai hírek:
o
Kárpátinfó - egy igazi hírportál

a KMKSZ lapja
az UMDSZ lapja
o
Linkgyűjtemények:
o
  karpatalja.lap.hu
  karpatajairodalma
o
STATISZTIKA:
o

© Balla D. Károly 2001-2006. Az oldalaimon közölt tartalmak szerzői jogvédelem alá esnek.
Ajánlott kondíciók: felbontás: 1024×768; szövegméret: közepes; karekterkódolás: Central European (Windows 1250); böngésző: Internet Explorer 6.0