Balla D. Károly
Üzenetek:
Nevem:
Email vagy Url:
Mondom :

Összes bejegyzés

blogring.hu

 

     BéDéKá-OnLine
     Balla D. Károly
     Könyveim
     Publikációim
     Műfaji listák
FRISSEK:
BLOGTÉR:
MÁS:
     Berniczky
     Pánsíp
     Alkarpatraz
     Dr. Kállay
MÁSABB:
ÉN, de MÁSUTT:
     Blogtéri Manzárd
     Népszabi Online
     iWiW
     Freeblog

06. márc. 14.

Belterjes Írni kellene a Mozgónak az ehavi Hónaplót, de valahogy eddig nem sikerült rávenni magamat, halogatom egyik napról a másikra. Most kapóra jön nekem, hogy a szokásos 15-i leadási dátum ebben a hónapban munkaszüneti nap, így egy újabb napnyi haladékhoz jutok. Azzal áltatom magam, hogy a fejemben már hosszabb ideje megvan félkészen a majdani jegyzet gerincét képező szövegrész, már a címét is tudom (Gyújts egy jelt!), épp csak meg kell írni, s ilyen esetekben ez nekem menni szokott. Igen, nem vagyok fejben írós fajta, inkább munka közben szokott kialakulni, mit és hogy, amikor hozzáfogok, legfeljebb valami halvány és egészen általános elképzelésem van arról, mit gondolok megírhatónak. Az velem igen ritkán fordul elő, hogy konkrét és pontos képem van az írandómról, az meg végképp különleges alkalom, ha már a mondatok is előre összeállnak a fejemben. Verset sem tudok fejben írni, mint ahogy tábla nélkül sakkozni sem. Nekem a szövegben való előrehaladáshoz szükséges, hogy az előző mondatot lássam. Ellenben most azt érzem, csak neki kell veselkednem, és majd egyvégtében kifordul belőlem a szöveg; ezért is halogatom.

Vagy azt várom, hogy elteljek a fejem búbjáig magyar életerővel?

*

Úgy tűnik, amilyen nagy garral indult (újra) az Edélyi Terasz Napi Gonosz rovata, olyan hamar hamvába is halt. Legalábbis hatodik napja nem tesznek fel új anyagot. Dátum szerint többé-kevésbé az enyém az utolsó (ha valamiért nincs is legfelül a címe), elvben holnap újra rám kerülne a sor (úgy volt, hogy enyém a szerda), de ha az előző napok sorra kimaradtak, akkor nem is tudom...

*

Örömömre NZM elfogadta a meghívást egy Pest-megyei író-olvasó találkozóra. A szervező révemen kért "még egy írót", én Zolira gondoltam, üzentem neki. Tegnap aztán Barzsó Tibortól fel is hívott, elmondtam, miről lenne szó, de gondolkodási időt kért csütörtökig. Este mégis felhívott, hogy már döntött az igen mellett; aminek én kifejezetten örülök, habár úgy fest, nem tudunk együtt utazni (pedig eközben gondoltam kibeszélhetőnek a köztünk lévő feszültségeket), valószínűleg csak a helyszínen találkozunk. Kiderül, marad-e majd idő-alkalom privát diskurzusra. (Egyetlen érdekesség: Zoli megjegyezte a telefonban, reméli, hogy szepelésünket nem fogja beárnyékolni az a körülmény, hogy más-más hajóban ülünk. Én biztosítottam, hogy részemről ilyesmi fel sem merül. Csak később jutott eszembe, hogy vajon esetemben milyen hajóra is gondolt? Mert tudtommal én semmilyenben nem ülők.)

-----
Frissítés este.
AJJAJ! Éva csak most hozta fel a mai sajtót. A fekete Kárpáti Igaz Szóban Nagy Zoltán Mihály, hm, nevezzük úgy, hogy írása. Jézusmária! Most már tudom, hogy miféle hadihajóba ült bele. Kellett nekem ezt a rég megbagzott barátságot felmelegíteni. Mekkora hülye vagyok. Lehet, hogy ezek után mi fogjuk lemondani a közös utazást? Itt nem szakmai és nem világnézeti és nem politikai ellentétekről van szó, hanem a gondolkodásnak egy olyan szintjéről, amelyhez, azt hittem, soha többé nem kell, hogy közöm legyen.

Sajnos vannak emberek, akikkek sokkal jobb halálos haragban lenni, mint beszélőviszonyban.

*

Új helyen, a nemzeti ünnep alkalmából megújult formában, és rövidesen új számmal:

Megasztár - 3szögelési pontok

A 3. döntő a vártnál jobbra sikeredett. De ez nem az értékelhető zenei minőséget alulról súroló ABBA és BoneyM számoknak volt köszönhető, hanem a kreatív átdolgozásoknak és a néhány egészen kitűnő előadásnak.

Persze azért volt gagyi is bőven. Továbbra sem értem, Puskás Péterben és Bocskor Bíborkában mit lát a zsűri. Szerintem soha nem fognak megtanulni rendesen énekelni. Sem azt a személyiséget, sem azt a tehetséget nem látom bennük, ami átsegítené őket az áthághatatlannak tűnő technikai akadályokon. Ettől persze lehet majd nekik CD-t gyártani, írni nekik bugyuta szövegű és közhelyes dallamú számokat, szoftverekkel feljavítani a hangjukat, aztán addig nyomatni a kereskedelmi rádiókban, amíg a jónép rá nem cuppan. Ha ezt akarják, akkor értem. De még erre is lenne alkalmasabb nyersanyag.

Ezzel együtt Varga István ezúttal valóban igen gyenge volt, nem csoda, hogy kevés közönségszavazatot kapott. Nem túl nagy veszteség, hogy kiesett, bár korábban voltak emlékezetes percei, így én Bíborkával szemben adtam volna neki még egy esélyt a zsűri helyében. Baktai Anikó ezúttal (is) jogosan jutott tovább hajszálnyi előnnyel. Bizonyos, hogy sokkal gyengébbek is vannak nála a mezőnyben, de az is nyilvánvaló, hogy igazán nagyot, egyénit énekelnie még egyszer sem sikerült; meglehet, valóban elrontotta a vendéglátóipar.

Itt jön a nívóhatár. A jobbakat korábbi két cikkemtől eltérően most nem fordított, hanem a nekem tetszés sorrendjében említem.

1. Póka Angéla jól kitolt az ABBÁt és BoneyM-et előtoló popmarketinggel. A hatvanas évek legendás zenekarának, a Yardbirdsnek gregorián alapokra írt Still I'm Sad c. számát énekelte el, amelyet mellesleg a BoneyM is feldolgozott. Feltehetően – amerikai zenei múltját tekintve – pontosan ismerte a szám előtörténetét, zenei ízlésének megfelelő alapot keresett és talált, így aztán produkciójának köze sem volt a diszkófílinghez. Szerencsére. Drámai feszültséget teremtett, olyan érzésem lett, mintha özvegy tengerészfeleségek balladáját hallgatnám egy Brecht-darabból.

2. Nálam most feljött a második helyre Kontor Tamás. Remek (kicsit rockos, kicsit blúzos) countryt kanyarított a The Name Of The Game című ABBA-semmiségből. Mindezt szép visszafogottan, takarékosan bánva a gitárjátékkal, hanggal, inkább a belső dinamikát használva feszültségkeltésre. No, ő az az előadó, akinél már nem arra figyel az ember, hogy becsúszik-e egy-egy hamisabb hang. És most végre Charleyre sem hasonlított.

3-4. Legelső favoritom, Szabó Eszter most holtversenybe csúszott az ezúttal is remek Varga Ferenccel. Egyformán tetszett a produkciójuk – de egyformán fogalmazódtak meg a fenntartásaim is. Eszter modorossá kezd válni. A BoneyM-et pedig nem sikerült legyűrnie, bár a második percben megmutatta, mennyivel többet tud annál, mint amennyi a Belfast rágógumizenéjében benne van, de a kitörése sem hozott többet, mint amit már pontosan ismertünk tőle: a remek rekedtes-blúzos, robbanékony hangját. Előadói újításra nem került sor. Nem így Ferenc, aki ezúttal finomságaival, érzékenységével tűnt ki a mezőnyből, amikor az egyébként szintén elég gyenge Thank You For The Music c. ABBA-számot egy remek feldolgozásban előadta. Novák Péter megemlítette, hogy ez kinek az adaptációja, sajnos nem jegyeztem meg a nevet. Annyi bizonyos, hogy ennek sem sok köze volt az eredetihez – újra csak: szerencsére. A harmadik-negyedik helyre csak azért szorult nálam, mert az érzelmes előadást itt-ott már az érzelgősség határát súrolta, s én nem igazán szeretem, ha egy férfi a színpadon szenvelgés-közeli állapotba kerül. (Bár közönségszavazatokat alighanem épp az ilyesmi hoz.)

5-6. És akkor itt megint gondban vagyok, először is azért, mert az általam eddig egyáltalán nem kedvelt Hoffmann Mónika már-már fergeteges szvinget kanyarított a Waterlooból. Lendületes, szellemes, mindenképpen élvezhető kis kétperces showja feledtette nemcsak a lapos ABBA-eredetit, hanem saját korábbi halványságait is. (Lehet, hogy ő lesz nálam a fejlődő hős?) S ahogy a többiek, így ő is nyerő tudott lenni azzal, hogy teljesen elrugaszkodott az általam nem szeretett zenei világtól, ezért megilleti a legjobbakat követő helyezés. Gondom másik felét pedig az képezi, hogy az elődöntőben nagyon-nagyon megkedvelt, de a döntőkben eléggé halványan teljesítő Rúzsa Magdolna most igen nagyot énekelt, de... Ő volt az egyetlen, aki azzal együtt tudott jó lenni, hogy meg sem próbált elrugaszkodni az eredeti ABBA-kliséktől, belehelyezte magát a kijelölt érzelmi és zenei keretek közé – de ott aztán olyasmit alakított, amire hajlamos vagyok azt mondani: szakmailag színpadképes és előadásmódjában a nagyközönség elé való. S ha korábban hiányoltam nála az érett intellektust és a kreativitást: itt nem volt rá szüksége, mert pótolta őszinteséggel, átéléssel és tehetséggel.

A nagy kérdés továbbra is az, hogy a Megasztár-produkció egészét meghatározó háromszögelési pontok között (marketingszempontok, közönségízlés, művészi tehetség) imbolyogva kik lesznek a további kiesők, kik a mesterségesen benttartottak, és kik jutnak el minden próbát kiállva a valódi sztárságig - majd győztesként kik fognak egy év múlva harmatgyenge lemezekkel debütálni.

 
A BéDéKá-Online frissei:
 
frissítés és átlépés a blogringhez
 

Kárpátaljai hírek:
o
Kárpátinfó - egy igazi hírportál

alternatív hírblog
a KMKSZ lapja
az UMDSZ lapja
o
Linkgyűjtemények:
o
  karpatalja.lap.hu
  karpatajairodalma
o
STATISZTIKA:
o

© Balla D. Károly 2001-2006. Az oldalaimon közölt tartalmak szerzői jogvédelem alá esnek.
Ajánlott kondíciók: felbontás: 1024×768; szövegméret: közepes; karekterkódolás: Central European (Windows 1250); böngésző: Internet Explorer 6.0