Nevem:
Email vagy Url:
Mondom :

Az összes üzenet - megnyitás után katt a Mindet gombra

blogring.hu
Újabban megjelent:
Bujaságunk története
Ebéd Nevickén
az ugyanazok
amint a résen átfűzöd
Bankrablás Gömörben
UFÓ Kárpátalján
Erény vagy
 
 
Új könyvem:
 
Hírek Kárpátaljáról:
 
Az oldal statisztikája:
 
<<üzenőfal
főbb rovatok és frissek: a fotóm alatt>>
Balla DK webnaplója - a legfrissebbhez
C-dul:  

05. aug. 1.
szabad fórum  |  hozzászólás

Már megint felfedezték a 10. bolygót. Azóta, hogy gyerekként érdekelni kezdett a csillagászat, 2-3 évenként találkozom a bejelentéssel. Megjelenik a legtöbb hírlapban, tudományos ismeretterjesztő folyóiratokban, bemondja a rádió a kis színes hírek között, a tv még lead valami értelmezhetetlen teleszkóp-felvételt, amin nem látszik semmi - aztán évekig csend. A "cáfolat", hogy a felfedezett objektum nem tekinthető bolygónak, így a 10. szerepét sem töltheti be, az már nem kap ekkora nyilvánosságot; a dolog szépen elfelejtődik és pár év múlva megint fel lehetett fedezni valamit, ami szalagcímben igen jól fest - különösen uborkaszezon idején.

Mindez nemcsak a sajtó szenzációéhségéről tanúskodik, a dolog mögött valóságos tudományos probléma rejlik. Mégpedig az, hogy annak idejé, 1930-ban a Plútót is tévesen sorolták a nagybolygók közé, voltaképpen nem az (a legszembetűnőbb különbség a kis méret és a nyújtott, üstökös-szerű pálya; a Plútóé például keresztezi a Neptunuszét, tehát napközelben beljebb kerül a 8. bolygónál), hanem csupán egyik objektuma a Naprendszerünk peremét képező ún. Kuiper-övnek, amelyről tudni, hogy több millió kisebb-nagyobb objektumot tartalmaz, és ezek közül mintegy ezret (!) már azonosítottak is. Ebből az ezerből vagy 20 igen hasonló a Plutóhoz, pontosabban a Plútó ezekhez sokkal inkább hasonlít, mint a valódi nagybolygókhoz. Na most amikor felfedeznek egy-egy a Plútó-szerű plometet (a szakma külön nevet adott nekik), akkor azon az alapon, hogy a Plútó a közfelfogás szerint a 9. nagybolygó, ezek bármelyikét a 10.-nek lehet tekinteni. Valójában azonban így már összesen lassan 30 bolygóról lehetne szó. Ki kellene tehát végre jelenteni, hogy a Naprendszer körül jelenlegi tudásunk szerint 8 nagybolygó kering, a Neptunusz pályáján túl azonban további objekltumok sokasága kering, ezek közül a legrégebben ismert a Plútó.

A napokban bejelentett felfedezés azért talán mégis tartalmaz némi különlegességet. Míg a korábbi "tizedik bolygók" kisebbek voltak a Plútónál, a 2003UB313 jelzésű állítólag nagyobb nála. Bár ebben sem a méret a lényeg.

*

Az ember ír egy ártatlan könyvkritikát - és kabátlopási ügybe keveredik.

Történt, hogy valaki elküldte nekem (gondoltam: a kiadó) Kordu Leontin 1.nap: esőnap c. könyvét, és mivel érdekesnek találtam, recenziót írtam róla, ez feltettem ide a Kettenklubba, és megjelent a Gergely Tamás szerkesztette KAFÉ-ban is: Bankrablás Gömörben. Nem sokkal ezután már gyanút foghattam volna, amikor két szlovákiai olvasóm is érdeklődött: ugyan kicsoda ez a Kordu Leontin, meg miféle ez a Gömör Kiadó, nem hallottak egyikről sem. Hát nem ismerhet mindenki mindenkit, gondoltam - és túltettem magam a dolgon.

Most meg azt olvasom a KAFÉ-ben, hogy az USÁ-ban élő szerző jelentkezett, semmit nem tud a könyve megjelenéséről. Úgy tűnik, egy kalózkiadványnak csináltom reklámot. A fene egye meg!

*

Megint kaptam néhány érdekes levelet, küldeményt, felkérést. Ezekről legközelebb. Arról is, hogy megjelent Pilinszky-prijektumom 5. és 6. szonettje a Debreceni Dusputában.

*

Ja, Csöngét felvették az ELTÉ-re, szociológiára.


Hozzászólások, kiegészítések naplómhoz: (lásd még ITT is)
Friss informatikai és tudományos hírek:

frissítés és átlépés a blogringhez