Újabban megjelent:
az ugyanazok
amint a résen átfűzöd
Bankrablás Gömörben
UFÓ Kárpátalján
Erény vagy
Mozgó-manzárd
 
Új könyvem:

Laptop szerviz

Asus notebook javítás - laptop szerviz Budapest

Télikert - terasz

Télikert építés Budapest - terasz beépítés

 

<<üzenőfal
főbb rovatok és frissek: a fotóm alatt>>
Balla DK webnaplója - a legfrissebbhez
C-dul:  

05. júl. 24.
szabad fórum  |  hozzászólás

Megjelent az eheti HVG-ben, és a minap a hvg.hu-ra is felkerült Rádi Antónia Korrektúralovagok c. írása, amelyben főleg a Kárpáti Igaz Szó körül kialakult helyzetet elemzi, meglehetős tárgyilagossággal. A szombati KISzó pedig újra kelti a pánikot: tudomásuk szerint az alapítók megállapodtak az új főszerkesztő személyében, és mindezt a két hónappal ezelőtt már bevált gyakorlatnak megfelelően a lap elleni súlyos KMKSZ-támadásnak minősítik. A módszer tehát ugyanaz: elhitetni az olvasóval, hogy a Kőszeghy leváltását célzó minden kijelentés vagy cselekedet egyenlő a lappal szembeni merénylettel, végső soron pedig az olvasók ellen irányul. Nekem erről az egyenlőségtételről a "Govorim Lenyin - podrazumivájem Pártyija, govorim Pártyijá - podrazumivájem Narod" logikája jut eszembe.

Bárhogy is alakul most már ez az ügy, a történet számomra nemcsak arról szól, hogy megcsodálhattuk a szerkesztőség ön- és főnökajnározó és pánikkeltő csúsztatásait, hanem arról is, hogy kiderült a KMKSZ erőtlensége. Ha fél év alatt nem voltak képesek a nagyon szívósan képviselt szándékukat egy ilyen piti ügyben érvényesíteni és az egyébként szövetséges hatalomnál kieszközölni Kőszeghy leváltását, akkor ugyan miként érhetnek el másban, nagyobb dolgokban (pl. a Tisza-menti járás ügye) sikert, ugyan milyen eredménnyel képviselhetik a kárpátaljai magyarság ügyét? Amennyiben most végül mégis beüt nekik a dolog, ennyi huzavona után ez már számukra nem hozhat dicsőséget, ellenben ha az UMDSZ-propaganda eléggé hangos és ügyes lesz, Kőszeghyből még mártírt faraghatnak.

Ha pedig hinni lehet a madarak csiripelésének és újra a gyöngekezű és egyszer már levitézlett Erdélyi Gábor kerül a lap élére, és vezetésével ugyanolyan jelleg- és érdektelenné válik az újság, mint korábban volt, akkor ez is a KMKSZ-t minősíti és eléggé hihetővé válik: az egész cécó valóban semmi másra nem volt jó, csak arra, hogy a Kárpátalja c. lap lekörözhesse riválisát. De az is lehet, miért is ne, hogy a Kárpáti Igaz Szó is a jobboldali politizálás harcos orgánumává válik és az itt látható címlapokhoz hasonlókkal ijesztgeti a Fideszért csökkent intenzitással rajongó olvasókat (egyébként lehetne ez a címlap gazdagabb is, nekem a szinevéri önmagát Zentán cáfolgató Kövér László még nagyon hiányzik róla, esetleg a turul fölött ékeskedhetne a szent korona - vagy inkább az, aki viselni szeretné).[Lásd: Orbán megmondja a tutit.]

Hát kérem, ezek az alternatívák a kárpátaljai magyar sajtóban 2005 nyarán, ezt tessék szeretni. (Lásd még: Jetik Kárpátalján | Ufó Kárpátalján)

A szombati KISzóban egyébként Horváth Sanyi is érinti a "magyar-magyar hadakozást" és az "egymásra lövöldözést" kis publicisztikájában. Gondolatmenetének konklúziója az, hogy nem jó az egyoldalú tűzszünet (amelyet egyébként az UMDSZ tárgyalást kezdeményező bejelentése óta a lap nagyjából be is tartott), mert: "Ha én, mi, leteszem, letesszük az ágyúk ellen fabrikált csúzlit, akkor az már nem harc lesz, hanem kivégzés." Az írói hiperbolától eltekintettem, ellenben, kicsit elvonatkoztatva, a nevezett két fegyvert sikerült megszemélyesítenem: Kovács Miklós mint ágyú és Gajdos István mint csúzli. Ugyan! Szerintem mind a kettő elöltöltős muskéta.

*

No, ha a mostani szintet tartja a BDK-olvasók honlapja, akkor igazán nem lehet ellene kifogásom. Persze jólesnek az elismerő szavak is, de az is nagyon tetszik, ahogy Markovits Dóra szemrebbenés nélkül ilyesmiket ír a könyvemről: "A regény páratlan írói bravúr - és grandiózus művészi kudarc", vagy: "BDK zseniálisan szerkeszt, de eközben gyöngén ír"; érdemes a többit is elolvasni: ITT.

Most már csak azt kellene elérnem, hogy ezt a fanklubságot elhagyják és valóban egy irodalmi olvasókör legyen belőle - és nem is kellene mindig mindennek rólam szólnia. [Most vettem észre, hogy az oldalt bemutatta az Irodalmi Vademecum: ITT.]

Muskéta. Kettenklub

Balla D. Károly: Télikert, terasz

Laptop szerviz Budapest


Hozzászólások, kiegészítések naplómhoz: (lásd még ITT is)
frissítés és átlépés a blogrinhez