Nevem:
Email vagy Url:
Mondom :

Az összes üzenet - megnyitás után katt a Mindet gombra

blogring.hu
Újabban megjelent:
Bankrablás Gömörben
UFÓ Kárpátalján
Erény vagy
Mozgó-manzárd
 
Új könyvem:
 
Hírek Kárpátaljáról:
 
Az oldal statisztikája:
 
<<üzenőfal
főbb rovatok és frissek: a fotóm alatt>>

Balla DK webnaplója - a legfrissebbhez
C-dul:  

05. júl. 10.
szabad fórum  |  hozzászólás

Persze jó sokan és sokféleképpen foglalkoznak a pénteki politikai csúcsvitával; a lapokat, gondolom, mindenki olvasta. Születtek reagálások az én gyorselemzésemre is. Lásd a Fórumot alább és pl. a hirbehozó-blog hozzászólásait: itt. Ajánlom még mindenki figyelmébe Andrassew Iván gondolatait:

"Nem nagyon értem, hogy miért írják azt számos helyen az interneten, hogy Orbán lemosta volna Gyurcsányt. Lényegesen többet tudtam meg Gyurcsányról, mint Orbánról. Orbán hozta magát, mint rendesen, Gyurcsány pedig megmutatta magát. Hogy ez jó benyomást keltett-e az emberekben, azt nem tudom, de számomra érdekes volt." tovább.

Nem tartottam túlságosan jó ötletnek, hogy szombaton és vasárnap a Napkeltében még mindketten, most már szólóban, továbbsulykolták a magukét. Csak félszemmel figyeltem ezeket a beszélgetéseket, ezért lehet, hogy rosszul ítélem meg, de a Verebes-Gyurcsány párosnak szerintem kifejezetten nyögvenyelősre sikerült a beszélgetése, Lakat T. és Orbán ellenben szórakoztató tóksót csinált. Rosszul emlékszem én arra, hogy eleinte Gyurcsány is sokkal színesebben, élénkebben, odafigyeltetőbben beszélt? Hová lett a könnyedsége, felszabadultsága? Az autósoknál úgy van, hogy a kezdők mereven szorítják a kormányt, de ahogy megtanulnak rendesen vezetni, egyre lazábbak. A miniszterelnöknél a fordítottját tapasztalom.

*

Most vettem észre, hogy egy ideje új honlapja van a 2000 c. folyóiratnak. Két régebbi változat is létezett, ha jól emlékszem, a korábbin csak néhány évnyi anyag volt fenn, és már több éves volt az elmaradás (talán lelkes egyetemisták készítetteék?), aztán egy ideig a www.uhu.hu rendszerén belül voltak elérhetők (de csak .pdf formátumban). Most ellenben jól működő, címoldalától eltekintve talán nagyon is egyszerű honlapon érhető el 2002-ig visszamenőleg a számok teljes anyaga. Így az én Mélyen elmerülve c. novellám is olvasható, LÁSD.

Erre a publikációra talán méltán vagyok büszke, még ha a kötetben megjelent változatát értékelve KIA azt is állította róla, hogy bár szerkesztési bravúr, ám mint novella gyengécske; én mégis egyik legjobb kisprózámnak gondolom. A kötetben szereplő szöveg egyébként pár helyen különbözik a folyóiratközléstől, ezért most feltettem ide a Kettenklubba azt a verziót, amely a Világvégében szerepel: Mélyen elmerülve. Még azt elmesélném erről a novelláról, hogy eredetileg négykezes prózaműnek indult, és a szerb Slobodan Ilić-csel írtuk egy-egy fejezetét a zEtna webmagazin felkérésére, ám partnerem olyan mértékben nem vett részt a történet közös gombolyításában (míg én az ő kitérőit utólag, saját fejezeteimben megpróbáltam "bedolgozni"), hogy végül kihagytam az írótárs amúgy is rövidebb és az én történetemből teljesen kilógó részleteit, és saját novellává rántottam össze az anyagot. Azt a közös prózát egyébként úgy írtuk, hogy Beszédes István oda-visza fordítgatta a szövegeinket, elvben éppen azért, hogy összedolgozhassunk. Én kezdtem el és én is zártam le a szövegfolyamot, és amikor utólag kivettem a szerzőtárs fejezeteit, a legkisebb hiányérzet sem maradt utánuk. Pedig sokkal érdekesebb lett volna valóban közösen, egymást folytatva, egymásnak a labdát feladva írni; sajnálom az elmulasztott lehetőséget akkor is, ha nekem lett egy jó novellám.

Egyébként eredetileg még azzal is a szerb kollégának akartam kedvezni, hogy Szamosztrel néven indítottam a négykezest, tudva, hogy a számszeríjat így hívják szerbül (is). Most feltettem a közös szövegeket is, mindkét nyelven: Szamosztrel | Samostrel.

*

Ma este 20 órától a Duna TV-n: Daiana Krall 2004-es koncertja. 57 perc jazz, éljen! Igazi, vérbő zenét játszik, nem túl intellektuális, de annál érzékibb, erőteljesebb, intenzívebb. Én persze a blúzos vonulatát szeretem leginkább, de a könnyedebb dolgait is szívesen hallgatom.
De jaj, a Suttogások és sikolyok meg túl későn kezdődik az m2-n.

o

Aki esetleg szavazna erre a blogra, még megteheti:

Naplóm Ketten Klub néven bekerült a HVG indította verseny első fordulójában a 100 legjobb magyar blog közé. Aki esetleg szavazna rá a július 19-ig zajló második fordulóban, >EZEN AZ OLDALON< teheti meg. (Az én-blogok közül kell kiválasztani a Ketten Klub nevet!) Előre is köszönöm!


Linkajánlat (NOL): A sötét anyag nyomában

A sötét anyag létezésére a galaxisok mozgásából következtetnek. A megfigyelt mozgás magyarázatára nem elégséges a látható, elektromágneses sugárzást kibocsátó anyag, további jelentős tömegre van szükség. Ez lenne a sötét anyag. Egy részét ismerjük, ezek a kihunyt csillagok, a bolygók, a fekete lyukak, tömegarányuk mintegy 5 százalékra tehető. Néhány éve vált ismertté, hogy a fénysebességhez közeli sebességgel száguldó neutrínóknak van tömege. Mivel rengetegen vannak, egyenként kis tömegük ellenére összességében nagy tömeget hordoznak, ez körülbelül a világegyetem össztömegének 10 százalékát teheti ki. A fennmaradó rész, az ún. hideg sötét anyag mibenlétére vonatkozóan viszont csak egymásnak ellentmondó feltevések, elméleti modellek léteznek.

>>tovább


Hozzászólások, kiegészítések naplómhoz: (lásd még ITT is)
Friss informatikai és tudományos hírek:

frissítés és átlépés a blogrinhez