Nevem:
Email vagy Url:
Mondom :

Az összes üzenet - megnyitás után katt a Mindet gombra

blogring.hu
Újabban megjelent:
UFÓ Kárpátalján
Erény vagy
Mozgó-manzárd
Ki reggel megbocsáthat
Az álmok szent pribékje
 
Új könyvem:
 
Hírek Kárpátaljáról:
 
Az oldal statisztikája:
 
<<üzenőfal
főbb rovatok és frissek: a fotóm alatt>>

Balla DK webnaplója - a legfrissebbhez
C-dul:  

05. júl. 4.
szabad fórum  |  hozzászólás

54 eladott példány | Küldemény a kiadómtól. Egy bizonyos új ügyben kerestem meg Szirtes Gábort, azonnal válaszolt is, küldte, amit kértem, és mellékelte hozzá, ahogy ő nevezte, Tiborc panaszait. Eléggé kilátástalannak ítéli kiadója (és általában a vidéki kis kiadók) jövőjét, nagyon nehezen boldogulnak a piacon, úgy látja, a helyzet az utóbbi években csak romlott, hiába a Nagy Könyv, és hiába sugall mást a média-propaganda. ..."egyre kevesebbek kezében összpontosul a magyar könyvszakma, lassan szinte 3-4 szereplő határozza meg a történéseit, miközben a folyamatokba a magunkfajta szinte egyáltalán nem tud beleszólni." Ami pedig közvetlenül rám vonatkozik: "kiváló regényedből, a Szembesülésből eddig mindössze 54 /!!/ példányt tudtunk értékesíteni".

Hát ebből sem lesz kasszasiker.

*

Bankrablás Gömörben | Kordu Leontin könyvéről kanyarított írásom megjelent a KAFÉ-ban, itt (kattintás a képre):

*

Tolnai, a semmis mindenes | A Korunk hálóval, hálózattal foglalkozó számáról azt írtam tegnap, hogy a témát illetően ezúttal inkább a tanulmányok érdekesek, a szépírók nem remekeltek. Azóta elolvastam Tolnai Ottó A glóbusz c. írását (is), amely persze kitűnő, de hiába van a tartalmi fősodorba helyezve, nyilvánvaló, hogy nem a folyóirat tematikus száma részére készült, hanem darabja, részlete egy nagyobb lélegzetű írásnak, amelyből az elmúlt években már több epizód is megjelent: ugyanazok a helyszínek, ugyanazok a szereplők: Palicsfürdő, Vértó és T. Olivér mint a szerző alteregója. Ahogy utóbbi esszéisztikus prózáiban, itt is többször előfordul a kedvenc szavává előlépett "semmis" jelző (azóta verscímében is láttam), amelyre először egyik legélvezetesebb opuszában, a Jégzsinórban figyeltem fel. (Ha beütjük a Google keresőbe a két szót: Tolnai, semmis - 189 találatot kapunk!). Már-már zavaró a kifejezés gyakori ismétlődése. Érdekes, éppen az életmű kiteljesedését, nagy egésszé válását kíséri ez a "semmis" és akkor válik egyre gyakoribbá, amikor a mű már "mindenes".

o

Aki esetleg szavazna erre a blogra:

Naplóm Ketten Klub néven bekerült a HVG indította verseny első fordulójában a 100 legjobb magyar blog közé. Aki esetleg szavazna rá a július 19-ig zajló második fordulóban, >EZEN AZ OLDALON< teheti meg. (Az én-blogok közül kell kiválasztani a Ketten Klub nevet!) Előre is köszönöm!


Linkajánlat (Stop.hu): Felborulhat a Nagy Könyv

Felborulhat az olvasást népszerűsítő A Nagy Könyv kampány költségvetése. A Magyar Televízió a program folytatásaként kisfilmeket forgatna a legnépszerűbb 12 közé bejutott regényekről, ám csak szóbeli ígéret van arra, hogy a médiahatóság mindezt utólag finanszírozza. Nem kis tételről van szó: a tucatnyi kampányfilm egyetlen percnyi költsége egymillió forint. Háromszázmillió forint lóg a levegőben.

A határidők biztosan csúszni fognak - nyilatkozta a Népszabadságnak Sipos Pál , az MTV művelődési főszerkesztője. Ez a legoptimistább forgatókönyv, miután a médiahatóság a múlt héten problémákat talált az egyik pályázatnál. Ennek a 450 milliós keretéből számít - előzetes szóbeli ígéret alapján - 300 millióra a Magyar Televízió A Nagy Könyv program folytatásához. Egyelőre azonban hiába.

Az ORTT ugyanis éppen arra hivatkozva nyúlt bele a pályázatba, és váltotta le az azt lebonyolító szervezet vezetőjét, mert külön "gyorstalpalót" tartottak az MTV által kiválasztott tizenkét producernek a formai és tartalmi követelményekről. A beígért támogatástól nem akartak ugyanis formai hibák miatt elesni.

Az MTV-ben egyelőre várnak. A 300 millió forintot azoknak a kampányfilmeknek az elkészítésére fordítanák, melyekkel a top 12-be bejutó regényeket népszerűsítenék. Miután 26 perces alkotásokról van szó, és ezekből 12 készül, egy percre egymillió forintos költség jut.

>>tovább


Linkajánlat (Korunk): Tolnai Ottó: A glóbusz

Olivér összerezzent, kissé össze is zavarodott, arra gondolt, hagyni kellene egy ideig imaginárius breviáriumát, csak a semmis tények egyhangú regisztrálását kellene folytatnia. Ma például csak azt feljegyezni, hiszen a legnagyobb történésekkel, szenzációkkal vetekedett – és ami a legfontosabb, mindennél fontosabb: a tavaszt jelezte egyértelműen! –, ahogyan most, az első betű leütésekor, eszeveszetten kifutott a billentyűzet alól ez a pók. Igen, mint nagy történést, szenzációt feljegyezni, majd három-négy rövid mondatban szép, semmis ténnyé visszanyesni, redukálni, ahogyan a régi, szétmosott, foltozott kilimen, a kávéscsésze mellett eltűnik szótárak (Czuczor–Fogarasi) tomusai alatt, feljegyezni, ahogyan a régi mesterek jegyezték fel a tűzhányók kitörését, a háborúkat. Ha mész a boltba, ne felejts bemenni a postára, napok óta itt hányódik ez az értesítés. Már évek óta készülsz nagyobb postaládát csináltatni a bádogossal... Meghalt, kiáltott vissza Olivér. Ki?!, kérdezte felesége. A bádogos, mondta Olivér.

>>tovább


Hozzászólások, kiegészítések naplómhoz: (lásd még ITT is)
Friss informatikai és tudományos hírek:

frissítés és átlépés a blogrinhez