Újabban megjelent:
UFÓ Kárpátalján
Erény vagy
Mozgó-manzárd
Ki reggel megbocsáthat
Az álmok szent pribékje
 
Új könyvem:

Lenovo Notebook javítás

Laptop szerviz Bp

Dell és Asus akkumulátor - Lenovo szerviz

Terasz beépítés

Budapesten télikertek és beépített üveg teraszok

<<üzenőfal
főbb rovatok és frissek: a fotóm alatt>>

Balla DK webnaplója - a legfrissebbhez
C-dul:  

05. júl. 3.
szabad fórum  |  hozzászólás

Kedves levél Balázs Istvántól: nagyon tetszik neki a blogom és el is keresztelt Bloghercegnek (no és szavazott is rám ITT - köszönet érte). Csöngéről meg az a véleménye, hogy nem neki kellene felvételizgetnie, hanem őneki magának kellett volna pályázatot hirdetnie, hogy az egyetemek versengjenek érte. (István régi "rajongója" Csöngének, az Animus minden könyvét elküldi neki, tudva, hogy révén teljes baráti köre is megismerkedhet a kiadó újdonságaival.) Levele végén néhány kedves médiabakit küldött (ezeket a Magyar Narancs részére szemezgette). A legjobban az tetszett, amit Hillertől idézett:

"A beszédek olvashatóan hordoznak egyfajta tartalmiságot." - Hiller István MSZP elnök a Kereszttűzben, a zártkörű rendkívüli kongresszuson elhangzott beszédek internetre kerüléséről.

Erre nem válaszolhattam mással, mint hogy remélem, olvasva az én blogom is hordoz egyfajta tartalmiságot.

*

Tegnap este az m2-n az Amarcord. Én most láttam először, de mintha kicsit már ismertem volna, úgy is, mint Bikácsy Gergely kedvencét. Ritka kedves film. Nem is tudom, van-e Fellininek más olyan alkotása, amely alapvetően vígjáték, mégis tele van megható lírai jelenetekkel, finom szimbolikával, filozófiával. A tavaszünnep, a diákok néma tánca, a hóesés, a farkát nyitó páva, a ködben elvesző nagyapa (ha az ember nem tudja, hol van, olyan, mintha nem is lenne sehol), a fára mászó félnótás nagybácsi, a tenger, az éjszakában megjelenő luxushajó... De persze akadnak vaskos "életszerűségek" is bőven, és éppen ezeket kötik össze roppant finom szálak az önlényegük légpárnáján lebegő lírai képekkel, ebből a kettősségből épül fel Fellini összetett és tékozlóan gazdag világa, amely "könnyű" bölcsességétől válik egyben súlyossá is. A kisváros figurái pedig egyszerre nevetségesek és végtelenül szeretetre méltóak. Engem leginkább az a művészi teljesítmény képesztett el, amely révén az ordenáré szexualitás bájos pajkossággá szelídül, és nem a fülledt bujaság, hanem a civil világba betörő politika, a fasizmus látszik felháborító erkölcstelenségnek.

Egy rövid ideig aztán még néztem "minden idők legnagyobb popeseményét", a Live 8-et. Szerencsére éppen kifogtam Stinget, három számot énekelt, és ez számomra méltó lezárása volt tévézős estének.

*

Sógornőm Franciaországban járt, szakmai vonalon (zenetanárnő). A mai postával érkezett néhány fotója, a két "kötelező háttér" előtt készült párizsi felvételt betűzöm ide:


Adrienn Párizsban

*

A Korunk anyagai közül két nagyobb tanulmányt és néhány apróságot olvastam el. A legizgalmasabbnak eddig a lapindító írást találtam: Czompó Csaba: "Kicsi a világ". A komplex hálózatok szerkezetéről - Barabási Albert-László nyomán. Mivel a tanulmány voltaképp a címben szereplő csíkszeredai születésű amerikai tudós elméletének és kutatási eredményeinek az összefoglalója egy nemrégiben magyarul is megjelent könyve alapján, így meg sem próbálom összefoglalni az összefoglalót, inkább jó szívvel ajánlom olvasmányul mindazoknak, akiket érdekel az internetnek mint kapcsolathálónak a mibenléte és működése, vagy aki kíváncsi arra, az internetkutatás miben hasonlít a sejtbiológiára (vigyázat, nem túl könnyű olvasmány.) Én mindenesetre megtanultam számomra új pár fogalmat és világosabban látok néhány jelenséget és törvényszerűséget, sőt, sok olyasmi akadt, amit saját internetes működésemre vonatkozóan is értelmezhettem.

Érdekesnek találtam továbbá Kása Zoltán A homo interneticus a háló szorításában általánosabb és közérthetőbb írását (amely egyébként az elsőként említettnek néhány megállapítását szemléletes példákkal világítja meg).

A lapszámban szereplő szépírók, úgy érzem, ezúttal nem igazán remekeltek a 'háló, hálózat' tárgykörben.

(Lásd még a linkajánlómat is.)

http://laptopszerviz.eu/lenovo-notebook-javitas-laptop-szerviz/

Aki esetleg szavazna erre a blogra:

Naplóm Ketten Klub néven bekerült a HVG indította verseny első fordulójában a 100 legjobb magyar blog közé. Aki esetleg szavazna rá a július 19-ig zajló második fordulóban, >EZEN AZ OLDALON< teheti meg. (Az én-blogok közül kell kiválasztani a Ketten Klub nevet!) Előre is köszönöm!


Linkajánlat (Korunk): A háló tudománya - Művészetek hálója

... a valódi hálózatokat két törvény irányítja: a növekedés és a népszerűségi kapcsolódás. Ez volt az első olyan modell, amely a valódi hálózatokban a skálafüggetlen hatványfüggvényeket megmagyarázta, ezért hamarosan a skálafüggetlen modell néven vált ismertté.

A legtöbb hálózatban jelen van „a gazdag egyre gazdagabb lesz”-jelenség is. Vagyis a régebbi pontok időbeli előnyükből adódóan több kapcsolatot képesek begyűjteni, mint később érkező társaik. Mivel nagyszámú kapcsolatukból adódóan ezek lesznek ismertebbek, ezért a kapcsolatok kialakításában az új pontok őket fogják előnyben részesíteni. A végkövetkeztetés tehát az, hogy amikor elhatározzuk, hová linkeljünk a világhálón, akkor népszerűség alapján történő kapcsolást végzünk. A több kapcsolattal rendelkező weboldalaknak nagyobb az esélye, hogy ismét hozzájuk kapcsolódjanak, a sok kapcsolattal bíró színészek neve gyakrabban merül fel új szerepek kapcsán, a sokat idézett cikkekre valószínűbb, hogy ismét hivatkoznak, az összekötőknek több új barátjuk lesz. A hálózat fejlődését a népszerűségi kapcsolódás titokzatos és könyörtelen törvénye irányítja.

Azzal, hogy a hálózatokat dinamikus rendszereknek tekinti, amelyek folytonosan változnak az időben, a skálafüggetlen modell új modellezési filozófiát testesít meg: ,,Ezért kellemes meglepetés volt számunkra a modell nagy hatása a későbbi kutatásokra. Különösen azért, mert kezdettől fogva nyilvánvaló volt, hogy a valódi hálózatok topológiáját sok más olyan tényező is formálja, amelyet az egyszerűség és átláthatóság kedvéért elhanyagoltunk. Ezek közül az egyik legnyilvánvalóbb az a tény, hogy miközben a skálafüggetlen modellben minden kapcsolatot akkor hozunk létre, amikor új pontok csatlakoznak a hálózathoz, a legtöbb hálózatban új linkek önállóan is keletkezhetnek.

>>tovább


Linkajánlat: Harry Potteren innen és túl

„Az Animus Kiadót 1991 decemberében alapította a Gábor Anikó – Balázs István házaspár. Az első Animus-kiadvány a ma is népszerű Kisokos zsebnyelvkönyv sorozatot elindító Angol nyelvtani összefoglaló volt” – így kezdődik a kiadó honlapjának Magunkról fejezete. Érdemes volt belekezdeni?

– Visszatekintve feltétlenül igennel kell válaszolnunk. Egy megalakulása óta sikerrel működő vállalkozást vezetünk, s ebből tisztességes színvonalon tudunk élni. A „belekezdés” azonban kényszer hatására történt. Mindkettőnk munkakörülményei úgy alakultak, hogy valamihez kezdenünk kellett, s mivel feleségem a könyvkereskedelemben, én újságszerkesztőként dolgoztam, úgy gondoltuk, kettőnk tudása szerencsésen találkozik a könyvkiadásban. >>>tovább

Korunk, Animus. Lenovo szerviz

Balla D. Károly: Manzárd Terasz


Hozzászólások, kiegészítések naplómhoz: (lásd még ITT is)
frissítés és átlépés a blogrinhez