Nevem:
Email vagy Url:
Mondom :

Az összes üzenet - megnyitás után katt a Mindet gombra

blogring.hu
Újabban megjelent:
Ki reggel megbocsáthat
Az álmok szent pribékje
Hiány-előzmények
Időnek előtte
 
Új könyvem:
 
Hírek Kárpátaljáról:
 
Az oldal statisztikája:
 
Naplóm másutt:
Freeblog
Népszabadság
<<üzenőfal
főbb rovatok és frissek: a fotóm alatt>>

Balla DK webnaplója - a legfrissebbhez
C-dul:  

05. jún. 17.
szabad fórum  |  hozzászólás

A legnagyobb újdonság az, hogy végre nemcsak itt, a honlapomon, hanem egy színvonalas folyóirat hasábjain sikerült meghirdetni a Pilinszky-projektumomat. A januári két versközlés után kérdeztem rá a szerkesztőségnél, esetleg lennének-e partnereim a teljes irodalmi akció lebonyolításában; erre fogadókészség mutatkozott. Arra kértek, a tervezet hosszú és részletező leírása helyett egy rövid, tömör ismertetést írjak, ez el is készült (lásd), emellett leközölték az eredeti Pilinszky-ikerszonettet és az én sorozatom 2. és 3. darabját. Eddig tehát az első négy szonett jelent meg. Nem túl gyors tempó, 2-3 évig is eltarthat, amíg a 28 szonett közlésre kerül a Debreceni Disputában - de hát én is csak alig valamivel járok előbbre a munkában.

A projektumra máris felfigyelt Cseke Gábor, így valószínűleg a Romániai Magyar Szó Színkép c. melléklete is teret fog adni a sorozatnak. (Egyébként pedig elkérte újraközlésre Éva novelláját.)

A másik újság: bekerültem az MTV és HVG által közösen szervezett Kultúrház-blog blogerei közé. Első, saját blogomat bemutató írásom ezen a linken olvasható, és így hangzik:

Az UngParty Manzard nem más, mint a legnagyobb nyilvánosság előtt gyakorolt magány. A blog egésze reménytelen kísérlet az exhibicionista remete alakjának megteremtésére: írója egyszerre próbálja eljátszani a világba kitárulkozó, az olvasó előtt maximális őszinteséggel megnyilatkozó kreátor - és a világtól elvonult, csak saját problémáival foglalkozó aszkéta szerepét.
Amúgy pedig, hétköznapibban: íróblog, amelynek tulajdonosa nem játszik szellemi szerencsejátékokat, nem hazardőr, hanem manzárdőr, aki féltékenyen őrzi padlásszobába telepített személyisége autonómiáját. Hogy eközben mit lát meg a világból, az kiderül a 2-3 naponként tett bejegyzésekből.
Még annyit, hogy a Manzárd egy nagyobb honlapcsaládnak, az UngPartynak a tagja, és talán érdemes néha az UngParty Főkapun át megközelíteni.

A dolog technikai részével még nem teljesen vagyok tisztában, de remélhetőleg belejövök.

*

Kolos ma intézi az ideiglenes tartózkodási engedélye meghosszabítását a következő tanévre; remélem, sikerül beadnia a papírjait, és semmilyen igazolás nem hiányzik majd. (Lehet, hogy az állampolgárság megszerzése, mint az illetékesek, még maga Gyurcsány is nyilatkozott erről, könnyített eljárás keretében vált lehetségessé, de annak elintézése, hogy Kolos jövőre is tanulhasson Veszprémben, semmivel sem lett egyszerűbb...)

Csöngének még két vizsgája van hátra, de már a Bp-i útjára készül: tegnap az interneten azt keresgélte, hol lenne a legegyszerűbb (és legolcsóbb) az érettségi bizonyítványát lefordíttatni és hitelesíttetni, ráadásul 5 példányban. Ugyancsak 5 példányban kell hitelesíttetnie a nyelvvizsgája másolatát, lévén öt helyre adta be az egyetemi jelentkezését, és mind az ötre hitelesített formában kell postán benyújtani. (Az eddigieket interneten, e-jelentkezéssel intézte, de ez a lehetőség csak egy bizonyos időterminusig volt adott; mivel ez lejárt, így most minden továbbit már postán és személyesen kell intézni; nem kevés utánajárás - és nem kevés kiadás.)

Itt lehet a blogomat ajánlani:


Linkajánlat (Terasz): Beszélgetés Vidnyánszky Attilával

...évente csak két-három produkciót vállalok a srácokkal. Szomorú beismerő vallomás ez. A jövő évtől talán visszatáncolok. Folyamatban van, hogy az Operában lemondok a főrendezői állásomról. Ha nem tudok megegyezni az új vezetéssel, akkor teljesen elmegyek. Én nagyon szeretem az intézményt, úgy érzem, engem is szeretnek. Szívesen rendeznék évente egy darabot az Operában, a többit Beregszászon. Két-három évvel ezelőtt annyira elfáradtam a napi görcsökben, hogy elmenekültem otthonról, de nem tudom végleg otthagyni. Trill Zsolt is elment, de lemondott minden produkciót az Új Színházban és visszajött. Minden patetizmus nélkül mondom, nekünk ez a sorsunk, ez adatott. Csak egy kicsit méltóbb körülményeket kellene teremteniük azoknak, akiknek ez a dolguk, hogy otthon tudjuk szolgálni a közönségünket, és sokat tudjunk utazni, képviselve a színházunkat és

>>tovább


Linkajánlat (HVG): Magyar veszélyes hulladék Kárpátalján?

A politikus fotókat is mutatott az zsákokba rakott hulladékról. Mint mondta, az anyag ukrajnai vizsgálata során kiderült, hogy olyan mennyiségben tartalmaz nehézfémet, hogy sem égetni, elhelyezni nem lehetne.

Illés Zoltán egy szalmával teli lapátot tartva arra szólította fel Persányi Miklóst, hogy az ügyben "legyen legény a gáton, ne szalma a lapáton". Közölte: elvárja a szocialista párttól, hogy egy belső vizsgálatban tisztázza, van-e bármi köze gazdasági értelemben ahhoz a Gajdos Istvánhoz, akinek az érdekköréhez tartoznak egyes olyan kárpátaljai cégek, amelyek veszélyes hulladék-tranzakciókkal foglalkoznak.

>>tovább


Linkajánlat (Kárpátinfó): Szülői engedély a határátkeléshez

Az utóbbi időben egyre több szülő jelezte, hogy gondok vannak a gyermekek külföldi utaztatása körül, a gyermeket nem engedték át a határon. Merthogy újabban az ukrán oldalon egy közjegyző által hitelesített szülői engedélyt is kérnek. Persze ez így volt korábban is (a 2004. január 1-től érvényben lévő Ukrajna polgári és családi kódexe 313. cikkely), csakhogy idáig elegendő volt a gyermekútlevél igényléséhez szükséges szülői engedély, illetve annak fénymásolatának felmutatása.

Ami nem véletlen, hisz abban többek között ez áll: egyidejűleg beleegyezésünket adjuk az önálló külföldi utazásra. És ezt mindkét szülő alá is írta. Ukrajna Miniszteri Kabinetje 2005. március 13. ą 280. határozata értelmében viszont ezentúl >>tovább



Hozzászólások, kiegészítések naplómhoz: (lásd még ITT is)
Friss informatikai és tudományos hírek:

frissítés és átlépés a blogringhez