<indul
  Pécs, november 7. - megfejtés

Két mondatom Dalíról

Szó se róla, különös érzésem támadt, mikor november 7-i pécsi szereplésemre készülve böngészgettem a Művészetek Háza honlapját, és ezen az oldalon többek között a következőket olvastam Dalíról:

Újszerű látásmódja, szélsőségesen szenvedélyes és exhibicionista alkata örökös botrányhőssé tette. Ekként alkotott, szeretett, élt, miközben fenekestül felforgatta a 20. századi művészetet. A szürrealista alkotásmód magas esztétikai szintre emelésével egyszerre nyit és tetőz be egy korszakot. (Dőlt kiemelés tőlem.)

Nos, a szöveg gyanúsan ismerősnek tűnt. Ezt mindtha én írtam volna valahol valamikor a Mesterről. De hogy kerül ide? Bizony, eltelt kis idő és szükségem volt pár kattintásra, míg összeállt a kép.

2003-ban egy rövid ideig részt vettem a magyar Wikipédia építésében. Írtam pár valódi (de kissé egyénieskedő) és néhány fiktív szócikket, utóbbiak már csak nehezen lelhetők fel, de a valódiak egy-egy megfogalmazása ma is él. Így például azt, amit Dalíról állapítottam meg, részben ma is tartalmazza a szócikk. Aki összeállította a Művészetek Háza ismertetését, egészen nyilvánvalóan innen merített, ami ellen nem is emelhető kifogás: a Wiki-szövegek közkincsnek számítanak, nem védi őket semmilyen szerzői jog, mint ahogy a szócikkek szerzője sincs feltüntetve, már csak azért sem, mert a végleges szöveg gyakran kollektív munka eredménye.

Eltűnődtem: mégis, ha akarnám, tudnám-e bizonyítani, hogy ezek eredetileg az én mondataim? Igen, ez lehetséges. A Wikipédia minden szócikkének ugyanis lekérhető a története, visszakereshető a legelső bejegyzés, és ha azt bejelentkezett felhasználó írta, akkor ott van a nickneve. Utóbbira kattintva pedig az User névjegye jön be. Én a Bdk nicket használtam és a névjegyemben megadtam teljes nevemet meg egy meglehetős beképzeltségre valló bemutatkozó szöveget is

Ahogy ezt a magam számára sikerült kinyomoznom, jött az ötlet: végig tudná-e járni más is ezt az utat, olyan valaki, aki összefüggést keres az adott ismertetés és énközöttem? Ebből lett a feladvány.

Jó pár napig senki nem járt sikerrel és kevésnek bizonyult első segítségem is, hogy a Google kereső segítségével lehet indítani a nyomozást. Így hát megadtam a második segítséget is, és pár óra múlva Tatár Balázs János már be is írta a megfejtést a hozzászólások közé.

Megadom én is teljes részletességében az eljárás menetét.

1) Üssük be a Googe keresőbe ezt: "Salvador Daí" "Balla D. Károly" - A keresésre ezt a találati oldalt kapjuk.

2) A találati oldalon (jelenleg a 6. helyen) blogtéri naplómnak ez az oldala található. Itt írok arról, hogy a wikipédiás Dalí-szócikk ma is az én hajdani szubjektív megfogalmazásom nyomait viseli. Még a linket is megadom.

3) A Wikipédia Dalí-szócikkében aztán ott van az, amit keresünk: "szélsőségesen szenvedélyes ember volt. Ekként alkotott, szeretett, élt, miközben fenekestül felforgatta a 20. századi művészetet. A szürrealista alkotásmód magas esztétikai szintre emelésével egyszerre nyitott és tetőzött be egy korszakot."

4) A Laptörténet fülre kattintva és a kapott oldalon legalul erre a linkre klikkelve: legkorábbi - egy újabb listát találunk, ennek a legalján található a legelső bejegyzés linkje: 2003. november 16., 15:57

5) Errek kattintva meg is kapjuk az én első megfogalmazásomat, amelynek két mondata megegyezik a kiállítás tájékoztatójáéval. A szócikk felett szerepel a szerző nickneve, ezen van a névjegyem linkje: Bdk.

Hát ennyi lett volna. Szívből gratulálok a nyertesnek. Díja, mint beharangoztam, az lesz, hogy november 7-én Pécsett az est összes közreműködőjével dedikáltatok számára egy programfüzetet.

Én pedig töröm a fejem a következő feladványon.

releváns kontextus - tartalom - seo szakértő honlap optimalizálása

© Balla D. Károly 2001-2006.

Két mondatom Dalíról

Pécsi performanszom - feladvány. Balla D. Károly

Két mondat Dalíról. Pécsi performansz - feladvány a pécsi szövegperformanszhoz. A honlap Balla D. Károly alkotói műhelyébe enged bepillantást. seo télikert ----- Balla D. Károly webáriuma az író életébe és alkotói műhelyébe enged bepillantást. télikert, sms, pillangószív, feladvány, pécs, bdk, performansz