Csöngének és Kolosnak
o
Üzenőfal:
Nevem:
Email vagy Url:
Mondom :

Az összes üzenet - megnyitás után katt a Mindet gombra

blogring.hu
Verecke szent tehene
Új könyvem:
 
 

Kelt 2005.
okt. 25-én
a Manzárdon
Csönge topikja Kolos topikja Apu topikja

"léteznek szerzői jogok"

Nemsokára itthon lesztek, úgyhogy addig talán már nem is írok új levelet. Aztán novembertől vagy átalakítom ezt a manzárdoldalt, vagy szüneteltetem addig, amíg be nem indul az új portál. Továbbra is töröm a fejem valami jó ötleten, mivel lehetne megújítani. Csak magamról írni nagyon unalmas, a közéleti témákat elírja előlem a Kárpáty Nyúz, ezek a levelek pedig roppant öncélúak, hiszen nem-nyilvánosan is intenzív üzenetváltásokban vagyunk. Szóval gondolkozhatnátok kicsit ti is, miről és hogyan és mivégre kellene manzárdolnom a későbbiekben.

*

Tegnap hajnalban anyátoknak már megint öngyilkos akart lenni az egyik növénye, levetette magát a polcról. Persze felriadtunk, ami a kisebbik baj lett volna, de intő szavam ellenére anyu elkezdte összetakarítani a szétszóródott földet, holott vélhetőleg semmi baj nem származott volna abból, ha ezt csak reggel teszi meg. Így viszont kiverte az álmosságot a sajátján kívül az én fejemből is, és alig tudtam elaludni, holott én éppen ekkor, hajnali 4 táján alszom a legmélyebben, pláne, hogy éjfél utánig tévézek.

*

Nagyapátok ma felvilágosította a Kárpáti Kiadó igazgatóját arról, hogy léteznek a világon szerzői jogok. Az illetőnek ez nagyon új volt, láthatóan rossz hangulata lett tőle. (Egy kétnyelvű Sevcsenko-könyv kiadására készülnek - ne a focistára gondoljatok, hanem a költőre -, és az Öreget kérték fel az anyag gondozására. A magyar fordítónak persze még élnek a szerzői jogai és jogörökösei is.)

*

Az én szerzői jogaim szerencsére nem sérülnek attól, hogy a napokban a Magyar Elektronikus Könyvtár rendszerében elérhetővé vált Peresztrojkácska c. digitális könyvem. Mivel sem a könyvfájlból, sem a CD-ből nem sikerült szinte semennyit sem eladni, és mivel a kiadó is átrendeződik, átalakul, így a kiadóvezető visszavonta a kereskedelemből, ellenben megkérdezte, hogy mehet-e a MEK-be. Hát most már miért ne menne. Amikor tavasszal kiadtuk és pontosan tisztáztuk a megjelenés feltételeit, akkor azt reméltem, egy háromgombócos fagyira talán csak futja a haszonból. Hát nem futotta. Igaz, legalább veszteségem sem volt rajta, hacsak az összeállítás munkája és a jegyzetek megírása nem. De az bőven megtérült "dicsőségben".

Különben anyátok éppen ma kapott ajánlatot egy másik kiadótól, hogy nagyon olcsón megjelentetnék a könyvét. Mármint hogy neki keveset kellene fizetnie érte. Sajátos...

És akkor egy jó hír, ugyancsak könyvügyben: véglegessé vált a döntés, hogy támogatást kapok egy könyv összeállítására (az ezredforduló 7 évéről fog szólni, 2000±3 címmel). Informális úton azt is megtudtam, hogy a minisztériumi pénzek elvonása miatt az idén már aligha realizálódik belőle bármi is. Még nem tudom, hogy az én alkotói kedvemre hogyan hat a költségvetési nyírbálás.

*

Hát akkor várunk titeket. Jó lesz újra hatan ülni az asztalnál.

Vigyázzatok a hazaúton: pénz, útlevél, mobil legyen jó helyen. És főleg az eszetek.

 
Manzárd-archívum:

Kárpátaljai források:

Frissítés bejelentése, átlépés a bligringre.