Csöngének és Kolosnak
o
Üzenőfal:
Nevem:
Email vagy Url:
Mondom :

Az összes üzenet - megnyitás után katt a Mindet gombra

blogring.hu
Új könyvem:
 
 

Kelt 2005.
szept. 23-án
a Manzárdon
Csönge topikja Kolos topikja Apu topikja

"szerettei körében csendesen elhunyt"

Hahó, hát már megint hétvége van, vagyis még csak péntek, de ezen a héten ez az utolsó levél, mert holnap, mint tudjátok, utazunk. Amiben talán az a legjobb, hogy vasárnap, ahogy tervezzük, négyesben vacsorázhatunk. Utána pedig, képzeljétek, talán végre összejön egy póker-parti a Bagu-Lengyel-Pócs triásszal.

*

Tegnap bizony nagyon rossz hírt kaptunk, kedves barátnőnknek, Béládi Miklósnénak, Zsófikának a haláláról értesítő gyászjelentést. Ti is ismertétek, bár aligha emlékeztek rá, kicsik voltatok, amikor, talán 91-ben Szigligeten együtt nyaraltunk. Épp itt kerültünk igazán jó barátságba, bár én már korábbról is ismertem a Magyar Műhely valamelyik szokásos éves találkozójáról. Akkoriban Nagy Paliék budapesti rezidense volt, terjesztette a lapjukat, segített rendezvényeik megszervezésében. Emlékszem, Szigligeten ti is nagyon a szívébe loptátok magatokat, tetszett neki a felszabadultságotok, aktivitásotok. Mi akkoriban anyátokkal még tele voltunk mindenféle hülye kisebbségi szorongással, de bennetek hálistennek ebből már akkor sem volt egy szikrányi sem, és aztán tettünk róla, hogy ki se alakuljon; nagy nehezen magunk is megszabadultunk az afféle nyavalyáktól.

Zsófika sokáig szállásadónk is volt, néha én egyedül, párszor anyátokkal szálltunk meg kellemes budai, Ady Endre utca 12 alatti lakásában. Aztán, amikor eladta és vidéken kis családi házba költözött, néhányszor akkor is megszálltunk picike "cseléd"szobája még picikébb ágyán, de volt úgy, hogy csak úgy, szerelemből látogattuk meg. Senki nem tudott olyan jóízűen és szeretettel pesti irodalmi pletykákat mondani, mint ő.

Többször voltunk együtt más rendezvényeken, a Tokaji Írótáborban többször is. A fotóim is ott készültek.

Alig másfél hónapja kaptunk tőle lapot: visszaköltözött a fővárosba, mert megszületett a harmadik unokája, szükség van a nagymamára. Most meg jön a hír, hogy szerettei körében érte a csendes halál. 65 éves volt. Tegnap temették. Soha nem láttuk betegnek, gyengének. Energikus, fiatalos, pozitív kisugárzású asszonynak ismertük. Így fogunk emlékezni rá.

*

Faludy György tegnap volt 95 esztendős (szépen megünnepelték :) Merényletet kíséreltek meg Faludy György ellen), Ray Charles pedig ma lenne 75. Jó alkalom verset olvasni és blúzt hallgatni.

 
Manzárd-archívum:

Kárpátaljai források:

Frissítés bejelentése, átlépés a bligringre.