Csöngének és Kolosnak
o
Üzenőfal:
Nevem:
Email vagy Url:
Mondom :

Az összes üzenet - megnyitás után katt a Mindet gombra

blogring.hu
Új könyvem:
 
 

Kelt 2005.
szept. 10-én
a Manzárdon
Csönge topikja Kolos topikja Apu topikja

"Azt utálják, aki felállt az asztaltól"

Sziasztok!

Azt hiszem, ha valamin nem csüggtök odaadó figyelemmel, akkor az a Nap-kelte az M1-en. Hát nem is merném ajánlani. Mi is csak azért nézzük anyátokkal, mert reggel az ágyban kávézgatva el akarunk csípni egy-két korai hírt, közte pedig jobb híján kapcsolgatunk az M1, a Duna, az RTL-Klub és a TV2 reggeli műsorai között, és a sok rossz közül általában a Magyar Királyi Televízióba befogadott Nap-kelte a legkevésbé rossz. Szombat-vasárnap meg nincs is választási lehetőségünk, még azt sem dönthetjük el, hogy A PaDöDö vihogását vagy Havas nyegleségét figyeljük-e, mert mindenütt (rajz)filmek mennek, és csak az M1-en van hírmagazin, a Nap-kelte. Szombatonként meg épp Verebes szuszogja és bénázza tele, igazán nem rajta múlik, ha néha mégis érdekes a műsor, hanem inkább az alanyokon. Elég gyakori vendége például Moldova György, akinél kevés szórakoztatóbb író termett a magyar ugaron. Könyvei közül ugyan nem sokat olvastunk, és a most sorozatban megjelenő visszaemlékezéseit is valószínűleg kihagyjuk, de az a tíz perc a képernyőn - az mindig jó mulatság. És nemcsak szellemes dolgokat mond (meg olykor vidító ostobaságokat), hanem bölcseket is. Most például azt érzékeltette egy nagyon találó képpel, hogy miért fekete bárány ő minden politikai csoport szemében. Azért, mert felállt az asztaltól. Akik az asztalnál kártyáznak, azok pedig nem azt utálják, aki csal - mert mindenki csal -, hanem azt, aki felállt, és nem hajlandó beszállni a partiba.

Nagyon szerénytelen dolog lenne, ha az apátok a százezres példányszámban elfogyó könyvek jótollú írójához hasonlítaná magát, és még nagyobb túlzás lenne a itthoni szemétdombokon kukorékoló kiskakasok baromfiudvara és a nagy magyarországi pártok közt párhuzamot vonni, de valami vidékiesebb és kisszerűbb változatban mégis magamra ismertem ebben a szereposztásban. Azzal toldanám meg, vajon mennyire utálhatják azt, aki nemcsak hogy felállt az asztaltól, hanem még azt is szétkürtöli, hogy az egymással ádáz harcot vívó ellenfelek azzal a cinkelt kártyával játszanak, amelyet éppen "a nagyok" adtak a kezükbe.

*

Csön, a tegnapi leveledre válaszul azt még elfelejtettem megírni, hogy anyáddal nagyon irigylünk téged az órarendedért. Kulturális antropológia, tudományfilozofia, pszichologia, politikatudomany, empírikus szociologia - csupa nyalánkság. Igaz, nem panaszkodhatunk, nekünk meg volt tudományos ateizmusunk, párttörténetünk és történelmi materializmusunk. Meg a hozzávaló tanárok...

Kol, tőled meg azt nem kérdeztem meg csetelés közben, hogy mifélék lennének azok a munkák, amelyek közül egyet is elég lenne megcsípned ahhoz, hogy anyagilag rendben légy? Programozás vagy honlapkészítés? Netán valami "alantasabb", láda-pakolás a Tescóban? :)) - Az nagyon jó, ha az albiban lesz neted, akkor onnan is végezhetsz bármilyen távmunkát. Ládd, ha távgyógyító lennél, ahhoz internet sem kellene.

Azt azért bírom, hogy mindketten addig variáltatok, amíg a pénteketek is szabad nem lett. Arra spekuláltok, hogy ha haza akartok jönni, akkor már csütörtrök este elindulhassatok, mi??

*

Képzeljétek, továbbra is két különböző Kárpáti Igaz Szó jelenik meg. A jobbikat még sajna nem terjeszti a posta - de nagy lépés, hogy már előfizethető. Nemrég volt itt Kőszeghy Elemér, tárgyalt nagyapátokkal és hozott tiszteletpéldányt (én addigra nagyjából el is olvastam az egészet a neten). Feljött hozzám is, elmondta, megoldják az újságárusi terjesztést is. Azt mondtam neki, annak ellenére, hogy a korábbi szereplése és a lap politikai "eltévelyedése" miatt teljesen indokoltnak tartottam a leváltását, és ugyan továbbra is vannak fenntartásaim, most mégis neki szurkolok. Ugyanis: 1) Az erkölcsi harcot megnyerte Erdélyivel és a KMKSZ-szel szemben azzal, hogy a munkatársak többsége mellé állt és mellette maradt (akkor is, amikor ő nem volt itthon), továbbá azzal, hogy őt törvénytelenül akarták felmenteni és munkatársait mepróbálták sarokba szorítani, végül pedig azzal, hogy az új Igazszó megalakulását, a szerkesztőség felállását és az új lap terjesztését az ellenlábasok kétes módszerekkel igyekeztek/nek megakadályozni. 2) A szakmai harcot megnyerte azzal, hogy egy hónapnál alig hosszabb idő alatt mégis lett új szerkesztőség, lapbejegyzés, újság, postai index, mifene; továbbá pedig azzal, hogy jó lapot csinál, újságírói szempontból nívósabbat, olvasói szempontból változatosabbat, jobb kedvvel olvashatót, mint az Erdélyi-féle. Most már csak a terjesztési harcot és a jogi harcot kell megnyernie, és ebben is szívesen szurkolok neki, mert újságja mindenképpen méltó arra, hogy az olvasókhoz eljusson és a közönségnek joga legyen a kettő közül választani. Az újság címét, regisztrációját illetően vannak kételyeim, mondtam neki, de az előzmények alapján azt gondolom, ez a gárda sokkal inkább érdemes arra, hogy Kárpáti Igaz Szó című újságot jelentessen meg, semmint a másik. Egyetlen igazi bánatom, hogy "az igazi" Igazszó személyi állományát (és felteszem: anyagi bázisát) illetően túl erősen kötődik az UMDSZ-hez és annak elnökéhez. De ez most már kisebb negatívum ahhoz képest, hogy a másik Igazszó tulajdonjogát pedig a hőn szeretett KMKSZ szerzi/szerezte meg. Akkor már inkább a Grün, mondja a vicc.

Na, kiokoskodta magát apátok, akár mehet is Box-klubot nézni.

Írjatok, csemeték, küldjetek sms-t, gyertek csettelni, olvassátok a honlapot, írjatok a fórumba - érezzétek jól magatokat a virtuális küldökzsinór végén.

 
Manzárd-archívum:

Kárpátaljai források:

Frissítés bejelentése, átlépés a bligringre.