Balla DK webnaplója - a legfrissebbhez

hozzászólás

Frisseim:
Blogom a NOL-on
 Újabban megjelent:
A nimfa és az unikornis
MozgóManzárd 02-03
Tejmozi a Holmiban
MozgóManzárd 01-02
 
Hírek Kárpátaljáról:
 

05. máj. 8.

Korábban a KISZóról: 04.09 | 04.17 | 04. 25 | 04.27 | 05.05

Családi hétvége. Bátyám (a képen Csöngével) novemberben volt utoljára "itthon", és az utóbbi években bizony elég ritkán járt "haza": mióta híradástechnikai mérnökként Baján az Emitel cégnél, hosszas rábeszélésre, főnöki beosztást vállalt, nemigen volt ideje utazgatni, szabad napjait a házuk második szintjének a lakhatóvá tétele és szép kertjük foglalta le. Most azonban a cégüknél sorra kerülő újabb átszervezés során nyugdíjazták (erre nagyon pályázott!), szép végkielégítést kapott, és még a 60-at sem kellett betöltenie ahhoz, hogy végre maga rendelkezzen az idejével. Az utóbbi 30 évben nem is igen vágyott másra.

Így hát várhatóan újra gyakrabban megfordulhat Ungváron, és nem is kell majd annyira visszasietnie. Most ez Kolosnak is kapóra jött, egyeztetni tudták az időpontot, Kolos még szerdán lebuszozott Bajára a nagybátyához, és másnap együtt indultak, érkeztek. Holnap, hétfőn szintén együtt indulnak vissza, Szolnokon majd elválnak útjaik, Bátyú tovább autózik Bajára, Kolos pedig vontra ül, Pesten buszra száll és úgy érkezik Veszprémbe. Újra Éva lesz az egyetlen férfierő a családban.

*

Nem értettem, hogy a hét elején miért ugrott meg a honlapom látogatottsága. Főleg az 1-jei naplómat olvasták feltűnően sokan, és ezt nem igazán tudtam, hogy miért. Az rendben van, hogy a Megasztárról írott véleményem sokakat jobban érdekel, semmint ha - például - a Pilinszky-projektumomról számolok be, de ez még nem indukolná, hogy törzslátogatóimon kívül több százan (!) kattintsanak az oldalamra: akik eddig nem jártak erre, hogyan találtak ide? Az odalaimat auditáló néhány statisztikai rendszer kimutatásaiból kikereshető, milyen keresőkből érkeztek az alkalmi látogatók, itt mindig a Google vezet, de ez eleinte nem mutatott semmilyen kiugró számot, és a keresőkérdések között sem szerepeltek a gyanítható kulcsszavak. Aztán úgy keddtől-szerdától valóban lett napi egy-két tucatni átlépés Caramel és Boogie teljes vagy beceneve alapján, de a látogatásszámban mutatkozó különbséget ez sem magyarázhatta. Az történhetett - okoskodtam -, hogy valamely igen látogatott oldalra belinkelték elsejei naplómat, és onnan jöttek át tömegesen az olvasók. Hogy ennek miért nem láttam nyomát az "előzményeket" is kimutató statisztikákban, azt nem tudom.

A hét végére aztán nagyjából beállt a szokásos forgalmam. Kíváncsi lennék rá: ha valaki a Megasztár miatt kapcsolt át hozzám, vajon más egyebet is megnézett-e, és esetleg akadt-e valaki, aki állandó olvasómul szegődött?

*

Bár továbbra is folyik a Kárpáti Igaz Szó főszerkesztői széke körüli "Ki nevet a végén?" című társasjáték, magam kicsit kezdek ráunni a témára, s abban bízom, mielőbb lezárul a kárpátaljai magyaroknak ez az újabb önrontó egymástszívatása. Most csak azért hozom szóba, mert az Ukrajnai Magyar Krónikában megint megjelent egy (legalábbis technikailag) elégge színvonalas fotómontázs:


A kép forrása: Ukrajnai Magyar Krónika

Mint legutóbb is írtam egy másik montázsukról: az effajta "vizuális publicisztika" teljesen hiányzik sajtónkból, ezért tartalmától függetlenül csak üdvözölni tudom.

*

Dupka Gyuri szerény és cseppet sem képzavaros című cikkéből (Magyar kulturális stratégia a kárpátaljai magyar intérzményrendszer tükrében) roppant fontos dolgot tudtam meg égboltteremtési ügyben. A második bekezdésben ugyanis ez áll: "Mint ismeretes, az egyetmes magyar kultúra több évtizedes széttagoltsága után az 1990-es évek elejétől nyílt újra lehetőség Kárpátalján is az egységes magyar szellemi égbolt megteremtésére." A tanulmány egésze is megérne egy misét, mind a felfogása, szempontrendszere, mind a "követelési listája" eléggé sajátos. Megvan benne a meglévőségek témánkénti tételes (bár felületes) felsorolása, van benne továbbá "Problémák, tennivalók" cím alá sorolt számos kívánságlista; stratégia azonban - na az pünkt nincs benne egy deka sem. Illetve hát van, például ebben a remekül fogalmazott pontban: "A stratégiának a kárpátaljai magyarlakta tájegységek esetében is támogatnia kell a helyi térségi arculat kialakítását, hiszen alapvető érdeke fűződik a népesség-megtartó, (elsősorban magyar) beruházásösztönző és turistacsábító hatás eléréséhez."

Ennyit a stratégia érdekéről.

A legszebb az egészben, hogy a folyóirat címe, amelynek 2005/1. számában az újabb Dupka-remeklés megjelent: Nyelvünk és Kultúránk.


H o z z á s z ó l á s o k: