Balla DK webnaplója - a legfrissebbhez

hozzászólás

Frisseim:
Blogom a NOL-on
 Újabban megjelent:
A nimfa és az unikornis
MozgóManzárd 02-03
Tejmozi a Holmiban
MozgóManzárd 01-02
 
Hírek Kárpátaljáról:
 

05. máj. 5.

Nahát, az ember mindig talál valami meglepőt: két 79-es versem egy számomra teljesen ismeretlen honlapon: LÁSD, ráadásul, ha jól értem, annak is a címloldalán. Ez eléggé meglepő. Mivel semmilyen e-mail-címet nem találtam és valami blogszerűségnek vélem az oldalt, megpróbáltam beregisztrálni magamat és ezen a réven felvenni a kapcsolatot a készítővel. Kíváncsi vagyok, hogy jut valakinek eszébe 2005. áprilisában (ekkor tették fel az anyagot, ott a dátum) két 79-es versemet kitenni a címlapra. (A szerző engedélyéről vagy a jogdíjról nem is szólva.)

Más egyebet is találtam: "Az ukrajnai kollegákkal az a baj, hogy igazából nem lehet megérteni őket. Balla D. Károly (UngParty) és Szoboszlai István (Kárpátinfó) arról számolnak be, hogy a site-jaik nézettségének mindössze 3%-a származik Ukrajnából. A leggyakoribb kérdés, amit feltesznek nekik, hogy miért csinálják egyáltalán." Lásd a teljes cikket:Transindex Én meg az erdélyi kollágát nem értem: mi az, amit nem ért?

*

Még mindig tart a Kárpáti Igaz Szó körüli cécó. Az ellenérdekelt Kárpátaljában a megyei vezetés sajtószolgálatára hivatkozva idézik a közigazgatás elnökhelyettesét, aki Kőszeghy leváltását tényként kezeli, kinevezését törvénytelennek, főszerkesztői működését kifogásolhatónak tartja, egyben ígéri, hogy "a lap élére semleges vezető kerül majd". (Lásd a 107. bejegyzésemet a fórumban.) Mindeközben a KISZó változatlanul folytatja a hisztériát, mintha nem a főszerkesztő leváltásáról lenne szó, hanem magát a lapot fenyegetné végveszély. Továbbra is közlik a "Mentsük meg a Kárpáti Igaz Szót" és az "El a kezekkel a KISzótól" lózung alá sorolható olvasói leveleket. Már aláírásgyűjtés is indult, és a közölt facsimile aláírási íveken, eléggé nevetséges módon, jobbára néhány család több tagjának a neve szerepel, az elsőn például (lásd alább) öt Murányi nevű is van, a másodikon pedig, bárhogy is számolom, csupán négy család áll a 11 aláíró mögött. Nem túl hihető, hogy ezek a családtagok mind külön-külön is előfizetők. Ahhoz meg nem kell írásszakértőnek lenni, hogy néhány egyéb furcsaságot is megállapíthassunk. Hogy a családtagok nyilvánvalóan aláírtak egymás helyett, az hagyján, de vajon miként lehetséges az, hogy a nevetlenfalui és batári ív alá (szerintem) ugyazan a kéz írta oda, hogy "És még 78/60 olvasó"? Egy kis fantáziával én már ki is találtam, nagyjából hogyan születtek ezek az ívek... Az külön kérdés, hogy vajon az íven szereplő személyes adatok - születési idő és személyi igazolvány száma (!) - (szintén igen hasonló kézírású emberek rótták őket) vajon nyilvánosságra hozhatók-e?
Szóval: szerintem ilyen leveleket ilyen ívek kíséretében közölni: tiszta blamázs, és nem bizonyít mást, mint hogy 1: naiv emberekkel sikerült elhitetni, hogy magát a KISzót fenyegeti veszély; 2: nem spontán, hanem a lap által szervezett szimpátia-megmozdulásokról van szó.
Mindezzel kapcsolatban még két dolog jut eszembe. Az első, hogy a KISzósok jól megtanulták a KMKSZ harcmodorát: nekik a szokásuk, hogy a legkisebb sérelem egérkéjéből is azonnal gyilkos elefántot csinálnak és körbejajveszékelik a Kárpát-medencét (ha pl. a magyar kormány nem elégíti ki maradéktalanul a megnövekedett - főleg anyagi - igényeket, akor azonnal azt sikoltják, hogy meg akarják fojtani őket); eddig azt hittem, minden hibája ellenére a másik oldal elegánsabb és tisztességesebb módszerekkel él; tévedtem. A másik: ha a megyei vezetés ígérete ellenére ne adj isten egy vérbeli KMKSZest állítana a KISzó élére (vagy olyan valakit, akit ők fognak irányítani), az régen rossz, és, ahogy a vicc mondja, akkor már inkább a Grün.

A Kárpáti Igaz Szó nevetlenfalui előfizetői:

A Kárpáti Igaz Szó batári olvasói:


H o z z á s z ó l á s o k: