Balla DK webnaplója - a legfrissebbhez

hozzászólás

Frisseim:
Blogom a NOL-on
 Újabban megjelent:
A nimfa és az unikornis
MozgóManzárd 02-03
Tejmozi a Holmiban
MozgóManzárd 01-02

05. ápr. 25.

Tegnap, azon a helyen ülve, ahol az embernek, noha egészen más miatt van ott, néha egészen jó ötletei támadnak, kisakkoztam, ki lesz a Kárpáti Igaz Szó új főszerkesztője. Sorra ki kellett zárnom a szóba jöhető figurákat, egyeseket politikai vonzalmaik, másokat szakmai felkészületlenségük miatt (bár az utóbbi nem feltétlenül akadály), aztán beugrott: Varga Béla. Hát persze, senki más nem lehet. És azt is kitaláltam, hogy az ő kiadóvezetői székébe pedig minden bizonnyal Perduk János fog beülni. Legalábbis, ha én lennék a KMKSZ, akkor ezt a leosztást tartanám a magam számára legkívánatosabbnak. Béla egyébként valószínűleg nagyon jó főszerkesztő lenne, ha hagynák dolgozni és nem feltétlenül akarnák kézi vezérléssel irányítani - meg ő se akarná haveri alapon osztani a lapot. Aztán, magamat már a lapalapítók támogatását élvező főnök helyébe képzelve, jól kirúgnék 4-5 embert, kizárólag szakmai megfontolásból. Azt hiszem, az olvasószerkesztővel kezdeném és a kulturális rovat vezetőjével folytatnám. A mostani 2 főszerkesztő-helyettest mindenképpen visszaminősíteném beosztott munkatársnak, Kőszeghyt pedig felkérném egyetlen helyettesnek. Na, innen aztán nehezebb a dolog, mert kellene találni 2-3 igazi, vérbeli újságírót és egy használható olvasószerkesztőt. Igyekeznék sok jó külsős munkatársat foglalkoztatni, és ellenállnék a kísértésnek, hogy haveromnak, Debreceni Misinek valamilyen posztot felkínáljak.

Mindez persze csak játék, talán nem is nagyon jóízű. Évának egészen más gondolatai támadtak. Szerinte elképzelhető, hogy a háttérben egészen más zajik, mint gondoljuk. Elképzelhetőnek tartja, hogy Kőszeghynek sikerül megtartania a székét. Az urak (elvtársak) a megyei vezetésben azt mondták neki: figyelj ide, a KMKSZ nyomást gyakorol ránk, mindenképpen ki akarja erőszakolni a leváltásodat, és mi most nem tudunk megvédeni, muszáj engednünk. Játsszuk el, hogy felmentünk. Te meg csapjál egy nagyobb fajta hisztériát, szervezz támogató leveleket, jelentesd meg ezeket a lapban, eszközöld ki, hogy különböző szervezetek, testületek és magánemberek nyilatkozzanak meg az ügyben, és ha ezek eléggé meggyőzőek lesznek, akkor mi mondhatjuk azt: hát kérem, az olvasók Kőszeghyt akarják. És akkor mi visszahelyezünk, és a KMKSZ nem szólhat egy szót sem, mert ott lesz az összes nyilatkozat és melletted való kiállás a lapban.

Hát igen. A szombati és a tegnapi lapszámot olvasva ez nem is tűnik lehetetlennek. Ezzel együtt, bármilyen okból és biztatásra történik is, én botrányosnak tartom, amit a KISzó művel. (Legeslegszűkebb környezetemben egyébként eléggé megosztottak a vélemények. Valaki azt mondta, ha ő lenne a tulajdonos, ennek a két lapszámnak a nyomdaköltségét kifizettetné Kőszeghyvel; másvalaki meg ellenkezőleg: azt mondta, ha sok pénzt nyerne a lottón, most "megmentené" a lapot. Utóbbi ezek szerint elhitte, hogy nem a főszerkesztőt, hanem a lapot akarják leváltani.) [Pár napja ezt írtam Kőszeghyről.]

A mai napon azzal a szándékkal ültem a jó ötleteket hozó helyre, hogy azt is kitaláljam, ki lesz a magyar államfő. Ez valahogy nem sikerült, és csak dühöngtem az MSZP látszólag következetes, valójában öszvéri módon makacs magatartásán. Lehetséges, hogy ennyire ostobák?

De Évának erre is volt egy alku-elmélete. Feltűnt neki, hogy amióta Orbán meggyónta Friderikusznak, mégiscsak mondott miniszterelnöksége idején Tokaj-ügyben olyasmit, még ha nem is taggyűlésen, aminek a mondása éppenséggel nem volt illendő dolog részéről - szóval azóta az MSZP részéről meglepően nagy a csend Orbánné szöllejéről meg Viktor tanácsairól. Éva szerint az MSZP hallgatását a Fidesz vette meg azzal, hogy beígérték: megszavazzák Szili Katalint.

Sajnos ez semmivel sem nehezebb elhinni, mint azt, hogy a szocialisták vesztésre játszanának. Ha Szili valóban bejön már első vagy második körben, akkor én hinni fogom ezt az elméletet, és úgy fogom tekinteni, hogy az MSZP elárulta az SZDSZ-t, miközben mocskos alkut kötött a Fidesszel.

Jaj, milyen rossz lesz szegény Szilinek, ha megtudja, milyen hipotézisek jártak itt az ungparty manzárdon.

*

Nem olyan régen írtam a Kárpátalját megsegítő gyűjtő (kolduló?) akciókról, kampányokról. Íme, a legújabb adalék: a Kárpátinfó mai cikke.

*

Készítettem egy bemutató oldalt: Éva a Novellisták könyvében. Hétfői-keddi webmunkám eredménye pedig az alábbi linkeken érhető el:

Távol töltött napok krónikája - sok fotóval:
PS. Ma estére talán fenn lesz a neten a csütörtöki KISZó és az eheti Kárpátalja is. Ha abban valami nagyon érdekeset találnék naplóm első témáját illetően (pl. az új főszerkesztő nevét), akkor itt folytatom a naplót.


H o z z á s z ó l á s o k: