Balla DK webnaplója - a legfrissebbhez

hozzászólás

Frisseim:
Blogom a NOL-on
 Újabban megjelent:
Tejmozi a Holmiban
MozgóManzárd 01-02
 
Hírek Kárpátaljáról:
 

05. ápr. 17.

Nem tudom, észrevette-e valaki, de hosszabb ideje ezek fölött a naplószövegek fölött, a napi dátummal egy sorban meg szoktam adni az éppen hét évvel ezelőtt írt (vagy megjelent) szövegeim linkjét. A hét évet néha 14-gyel cserélem fel, sőt, volt már 21 is - de abban igyekszem következetes lenni, hogy az "önkényes" 10-es számrendszer helyett inkább a hetest alkalmazom: elvégre ennyi idő alatt cserélődnek ki az ember sejtjei. Amióta tehát 98-as áprilisi naplómat megírtam, azóta testem minden sejtje kicserélődőtt, voltaképp én már fizikailag nem is vagyok azonos akkori magammal. Nos, most éppen elég érdekes konstellációkat mutat ez a hétéves ciklus: akkor is éppen a Könyvfesztiválra készülődtünk (de más minőségben), és javában vajúdó regényemről, a Szembesülésről is írok. Lásd

S ha már a regényről. A megjelentetett részleteket olvasva előbb Cs. A. jelezte, hogy az Egy monográfiából cím alatt közreadottakat teljesen hitelesnek találta (de rájött, hogy része a regénynek és én írtam), a minap Sz. Gy. meg éppenséggel valóban azt hitte, hogy a Rurális metafikció egy könyvemről írt valóságos recenzió. Ezen jót kuncogtam. "Megszívtam ezt a szöveget", vallotta be Gy., aki író - és esztéta.

Hízelgő számomra, hogy Csönge érdeklődését is felkeltette a Szembesülés. Egy egész estén át meséltette magának az anyjával, miként is van a dolog ezzel a hiányzó történettel, melyek is az életrajzi alapjai. Majd még megérem, hogy legalább egyik ivadékom olvasni fogja a könyveimet.

*

Friss Bárka, friss Forrás. Előbbiben Rapai Ágnes és Rékasy Ildikó néhány remek stílparódiája, utóbbiban a JA-tanulmányok közül leginkább N. Horváth Béláé hívta fel magára a figyelmemet: Kinek írta József Attia a Szabad ötleteket. Maga az összeállítás is értékes, fontos részkutatásokról értesülhet az érdeklődő. (Ó, mi szép volt, amikor fél éven keresztül semmi mással, az Eszmélet elemzésével foglalkoztam - éppen 20 éve...)

Itthoni heti sajtónkból az újra felszított magyar-magyar ellentétek szúrtak szemet: ezúttal (és újra) a főszerkesztői székébe erősen kapaszkodó Kőszeghy Elemér körüli indulatok vertek hullámot: úgy tűnik, a KMKSZesek mindenáron ki szeretnék akolbólítani. Ami részben érthető, de nem árt leszögezni (nekem ez meggyőződésem) , hogy Kőszeghy Elemér kétség kívül a Kárpáti Igaz Szó újkori történetének magasan legjobb főszerkesztője, ám az is igaz, hogy olyan politikai belharcokba vitte bele a lapot, amelyek konzekvenciáit először is neki illene levonni ahelyett, hogy az igazság makulátlan bajnokaként száll szembe ellenlábasaival. Nem hinném, hogy egy kis nyilvános önkritika ártana a presztizsének, mint ahogy az újságnak is csak használna, ha a mostani tapasztalatokból okulva a jövőben tartózkodnának a közvetlen (és pláne a magyarságot megosztó) éles politizálástól (vagy ha mégis, akkor egyenlő teret biztosítva minden véleménynek). A Kárpátalja c. lap (a KISzó által következetesen és szerintem nagyrészt igazságtalanul bulvárlapnak nevezett KMKSZ-szócső) ellensúlyozására ott van az Ukrajnai Magyar Krónika, "papíron" ez is ugyanolyan magánlap, mint a Kárpátalja (eközben nyilvánvalóan Gajdos és az UMDSZ üzemi lapja) - hadakoznának kedvükre egymással ezek az orgánumok, a KISzó meg próbálná meg valóban azt képviselni, amit ugyan hangoztat, de nem mindig lát el: a kárpátaljai összmagyarság érdekeinek a képviseletét és legszélesebb körű érdeklődésének a kielégítését.

*

Lassan három hete, hogy Kulcsár Istvántól, apai jóbarátomtól kaptam egy jópofa emailt: gratulált ahhoz, hogy már saját, külön bejáratú yetink van. Nem értettem a dolgot, visszakérdeztem, ugyan mire céloz. Bizony az én figyelmemet elkerülte a bulvárhír, miszerint az Ökörmezői járásban látták a havasi embert, és kutatására tudóscsoport érkezett a helyszínre.

Akkor megtaláltam a vonatkozó rövidke híreket; azóta csend. Ma viszont újra "címlapsztori" a Kárpátinfóban: A titokzatos lény Kárpátalján is megjelent? Szó se róla, én kifejezetten örülnék egy helyi illetőségű Nagylábú felbukkanásának, ha cserébe inkább a beregszászi főiskola vagy a KISzó körüli magyar-magyar hadakozások tűnnének el az erdők mélyén.

Csak aztán ki ne derüljön, hogy a barátunk időközben megalapította a Kárpátaljai Magyar Yetik Szövetségét és már be is nyújtotta az igényét a jogos milliós támogatásokra.


Linkajánlat: Diurnus netnaplója a Klubhálón

Bodor Pál, azaz DiurnusMinden megváltó gondolat azon bukott meg, hogy azt hittük: vannak egyfelől jók, másfelől rosszak. Holott jók is vagyunk, meg rosszak. Többé-kevésbé mindannyian.
Csakis emberi természetünkkel magyarázható, hogy mindig voltak ártatlanul sínylődők és éhezők, és mindig akadtak bűnösen is diadalmaskodók. A természetben nincs igazságosság; szép fantomját mi találtuk ki – mint a kísérteteket, krampuszokat és jó tündéreket.>>>tovább


Linkajánlat: Pócs István fotói


Ezúton értesítek és szívesen látok a rendezvényeken minden érdeklődőt:

Irodalmi est Veszprémben

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Kezdés

Helyszín

április 20.,
18 óra
(szerda)

a Veszprémi Akadémiai Bizottság székháza, Vár u. 37.

Ötágú síp. Az est vendége: Balla D. Károly
Előadás, felolvasás, könyvárusítás, dedikálás - a Művészetek Háza szervezésében.

 
Könyvbemutatók Budapesten
Könyvfesztivál idején
Szembesülés
121 fragmentum egy regényhiány környezetéből
Pro Pannonia Kiadó, 2005
Kezdés
Helyszín
április 22.,
15 óra
(péntek)

Petőfi Irodalmi Múzeum

Beszélgetés Balla D. Károllyal műhelytitkairól, a regény keletkezéséről; felolvasás, dedikálás. Beszélgetőtárs: Szirtes Gábor szerkesztő, kritikus

április 23.,
15 óra
(szombat)

Budapest Kongresszusi Központ, Lehár I. terem

A Volt idő és a Szembesülés. Mészöly Miklós és Tüskés Tibor levelezésének, valamint Balla D. Károly regényének bemutatása.
Moderátor: Szirtes Gábor szerkesztő, kritikus.
Résztvevők: Balla D. Károly író, Szörényi László, az MTA Irodalomtudományi Intézet igazgatója és Tüskés Tibor író


H o z z á s z ó l á s o k: