TRY.HU

Frissítés

     Kiemelt:
  BéDéKá napi FRISSEI:
Orgialiszt

Orgialiszt, azaz oргиалист (orosz) (magyarosan inkább orgialista lenne, de a szláv szó honosodott meg a művészettörténetben) = az Oszip Dümov által kidolgozott és alkalmazott orgializmus nevű 20. századi orosz művészeti irányzat híve, követője.

Az ~ egyfajta szentségnek tekinti a nemi aktust és leírását tobzódó képekben valósítja meg. Az irodalom és a társművészetek területén működő orgialisztok egy-egy szexuális orgia (legtöbbször homoszexuális gruppenszex, amelyet ők maguk gyakran bak-análiának neveztek; lásd képünket) mind elvontabb megörökítését, bemutatását tűzik ki célul, eközben önálló szimbólumrendszert dolgoznak ki és alkalmaznak, felhasználva a vallási miszticizmus és a folklór jelképeit is.



Maga az orgializmus (оргиализм) lényegét tekintve a szexuális orgiák leírása misztikus-szimbolikus nyelvezeten. Egyfajta anti-pornográfia ez, amely a nemi aktusokat misztériumjátéknak tekinti és tobzódó költői képekben jelenít meg minden mozzanatot. A naturalizmussal szembeforduló irányzat követőkre talált mind az irodalom, mind a festészet, mind a színházművészet és a balett területén. Ahogy sok minden egyébnek, ennek a művészeti áramlatnak a kibontakozását is az 1917-es forradalom akadályozta meg, a proletkult és a szocreál térhódításával lassan feledésbe merült, jeles alkotóival és alkotásaikkal egyetemben. Csupán az orgiákat megéneklő művek féltucat jegyzéke, azaz néhány ún. orgia-lista maradt fenn az utókor számára.

Lásd még

--------------

A címszó erre a felhívásra készült ennek az interakciónak a keretében.


Szereplek a HVG által indított GoldenBlog nevű verseny kategória-jelöltjei között. Aki szívesen olvassa az oldalaimat, a Közélet kategóriában a Manzárdra szavazva nyilváníthat véleményt >>ezen az oldalon<<. Előre is köszönöm!

Általános hozzám szólások:

a Fórumban - az Üzenőszobában

a Kettenklubban:
     Berniczky
MÁS:
     Alkarpatraz
 
Kárpátaljai hírek:
o
Kárpátinfó - egy igazi hírportál

a KMKSZ lapja
az UMDSZ lapja
o
Linkgyűjtemények:
o
  karpatalja.lap.hu
  karpatajairodalma
o
STATISZTIKA:
o

© Balla D. Károly 2001-2006. Az oldalaimon közölt tartalmak szerzői jogvédelem alá esnek.
Ajánlott kondíciók: felbontás: 1024×768; szövegméret: közepes; karekterkódolás: Central European (Windows 1250); böngésző: Internet Explorer 6.0