Balla D. Károly
Üzenetek:
Nevem:
Email vagy Url:
Mondom :

Összes bejegyzés

blogring.hu

 

     BéDéKá-OnLine
     Balla D. Károly
     Könyveim
     Publikációim
     Műfaji listák
FRISSEK:
BLOGTÉR:
MÁS:
     Berniczky
     Pánsíp
     Alkarpatraz
     Dr. Kállay
ÉN, de MÁSUTT:
     Blogtéri Manzárd
     Népszabi Online
     iWiW
     ErTe-NapiGonosz
     Freeblog

06. ápr. 05.

KapcsolatokEgyszer már össze kellene számolnom, vajon hány új kapcsolatot, ismeretséget, barátságot köszönhetek az internetnek. Bár pontosabb így fogalmaznom: a saját internetes jelenlétemnek. Hiszen azért általában nem arról van szó, hogy két árva lélek kóvályog a cybersztrádán, aztán váratlanul elindulnak egymás felé és találkoznak, hanem arról, hogy valaki felfigyel egy írásomra, aztán elindul a linkeken, "megismerkedik velem" és ingere támad arra, hogy megszólítson, beír a fórumba, kommentálja a cikkeimet, levélben szólít meg... Az esetek többségében persze az ilyesmiből csak távolságtartó levelezős kapcsolat lesz, sokuk néhány üzenetváltás után ki is fullad. Máskor tartós kontaktus alakul ki, kisebb-nagyobb rendszerességgel jönnek-mennek a mailek, közös témák és ügyek keletkeznek. A legritkább az, amikor személyes találkozásig és barátságig jutunk; az évek során erre is szép számmal adódott példa Gáti Istvántól Baittrok Miklósig, Beszédes Istvántól Mika Róberten át Liszka Jóskáig, Spenóttól és Nagyától Csönge Attiláig (és elnézést azoktól, akiket kihagytam, vannak még jó néhányan).

És persze arra is van példa, hogy nem engem találnak meg, hanem én találok meg valakit. Most éppen ez történt. A statisztikámban felfedeztem, hogy egy fórumból időnként átkattintanak a Manzárdra, ami csak úgy lehetséges, hogy ott be vagyok linkelve. És valóban. Egy ismeretlen fórumozó a Magsztárról írt posztjaimat ajánlotta. Beleolvastam a topikba és láttam, hogy éppen Boogiról folyik a társalgás. Gondoltam egyet és rákérdeztem: nem tudnának-e tanácsot adni, hogyan juthatnék hozzá Someday Baby nevű sajátos felállású bandájának az új CD-jéhez (korábbi rádiófelvételeiket már letöltöttem, és az igencsak tetszett). Meglepetésemre levelet kaptam egy fórumozótól, aki felajánlotta, elküldené nekem postán a kérdéses CD-t, mivel neki kettő van belőle. Ez igazán jólesett. Nagyot akkor néztem, amikor azt is elárulta, milyen nicknéven szerepel hozzászólóként az én oldalaimon! Így már mint régi ismerőst üdvözölhettem, akivel nemcsak zenei ízlésünk hasonlatos, hanem sok más egyebet is szinte azonosan ítélünk meg. No, megírtam, hogy a posta jó, de nem a legjobb megoldás. Ha Csöngével össze tudnának hozni egy randevút, a hét végén már hallgathatnám e remek blúzokat. Tegnap délutánra már össze is telefonálták a találkozót és mindketten beszámoltak az akció sikeréről. (S hogy azért valamit picit sajnálhassak is: ha Csönge csak szombaton indulna haza, akkor dedikált CD-t kaphattam volna.)

Belterjes Sokadik szembesülés az ismert jelenséggel: én írok egy tárgyilagos, tényekre alapozott és szerintem logikus következtetésekre kifutó írást, szokás szerint közszemlére teszem és módot adok a hozzászólásokra, hogy másokkal is megvitathassam azt a jelenséget, amelyet elemezni próbáltam, ütköztetni akarom a véleményemet másokéival, érdekelnek az ellenérvek meg persze a kiegészítések, továbbgondolások - erre mindig jön egy-két hozzászóló, aki nem a dologgal, hanem velem akar foglalkozni, és minimum azzal vádol: az egyik tábor pénzel engem, hogy a másikról ilyesmiket írjak. Nem mindig tudok legyinteni és mosolyogni ezen, most is egy kicsit talán túlreagáltam, holott tudhatnám, senki sem lehet olyan szamár, hogy feltételezze: a kemény kritikát bármelyik oldal honorálná nekem. Épp elég kemény szavakat használok mind a KMKSZ, mind az UMDSZ tevékenységét illetően, szerintem közel azonos mértékben gyűlölnek mind a két oldalon, így annak feltételezése, hogy bármelyiküknek is fizetett embere lennék, egyszerűen ostobaság. Ha valaki mégis ezzel vádol, az vagy nagyon primitíven gondolkodik, vagy egyszerűen "csak" rosszindulatú, és mivel valamely számára is fájdalmas igazságot sikerült kimondanom, így most megtorolja az őt ért sérelmet.

Ha bánt a dolog, akkor azért bánt, mert az ilyen beírogatók kicsit mindig kedvemet szegik: ugyan miért is teszem közszemlére a dolgaimat, s ha már kitettem, miért nem tiltom le a hozzászólásokat. Másrészt viszont inspirációt is kapok ilyenkor és kibújik belőlem a virtuális népoktató: hátha sikerül egyszer elérnem, hogy ne arra haragudjanak, aki szóvá teszi a bajokat és elemezni próbálja okait, hanem azokra, akik létrehozták őket. Továbbá meg anyagi érdekeltséget inkább a megélhetési hivatásos magyaroknál keressenek és az ő valóban fizetett embereiknél, ne pedig annál, aki évek óta lassan szóba sem tud állni egyetlen volt barátjával sem amiatt, hogy szüntelen megfogalmazza velük és az általuk védett-képviselt szervezetekkel szembeni kritikáját, aki nagy erőfeszítéssel és sok munkával, de szinte egyedüli kárpátaljai (köz)íróként elérte, hogy egyik csapat kegyét se kelljen keresnie, hanem egyszerre fordulhasson szembe mindkettővel. Nehezen kiküzdött függetlenség ez, és miközben én mindennél többre becsülöm, egyesek épp ezt vitatják el tőlem.


Keddi igaz(?)szók

A ma érkezett fekete és zöld Kárpáti Igaz Szót olvasva a vaknak is feltűnik, hogy az előbbi egyáltalán nem foglalkozik a választások kárpátaljai eredményeinek az ismertetésével és elemzésével, míg a másik gyakorlatilag ezzel van tele.

Miután a KMKSZ már kijelentette magáról, hogy győzött, láthatólag ebben az orgánumban, amely korábbi tartózkodó magatartásával szakítva a választások előtti hetekben nem hagyott kétséget afelől, hogy melyik tábor szekerét tolja, nem kívánja saját győzelmének részleteit taglalni. A témához lazán és közvetve kapcsolódva csupán Nagy Zoltán Mihály szánalmas önigazoló magyarázkodását olvashatjuk, amelyben úgy zakkan néhányat, mint kétütemű Trabant közvetlenül lefulladás előtt. Saját jóember-erkölcsét bizonygatja mások rosszember-mivoltával szemben, azzal próbálva érvelni, hogy ő senkinek nem tett rosszat. Hogy most már sokadszor szegődik a lehető legrosszabb ügyek elvtelen kiszolgálójává, az láthatóan nem ért el a tudatáig.

A Kőszeghy-féle lap cikkeinek a hangnemében továbbra is szimpatikus, hogy elmaradnak a melldöngetések. Láthatóan az UMDSZ-UDMP nem akarja magát győztesnek kikiáltani (amihez nem is lenne sem számszerű, sem erkölcsi alapja), ellenben arról többször is olvashatni, hogy a magyarság teret veszített, a két párt szembenállásának az eredménye gyakorlatilag kettős vereség. Ugyanígy több helyen leszögezik, hogy ha már a választások előtt el is maradt az egyeztetés, akkor legalább most össze kellene majd fogni, és ebben a KMKSZ-nek felül kell bírálnia korábbi hajthatatlan szembenállását.

Nos, ez elvben természetesen igaz. Én mégis azt gondolom, hogy ki- és megegyezésre igen csekély az esély. A következő okok miatt.

1) A jelenlegi (elhibázott) támogatási rendszer feltételei közepette a két csapat külön-külön több magyarországi támogatást tud megszerezni, mint együtt, így rövid távú önérdekük ellene szól a megegyezésnek.
2) A KMKSZ sérelmi politikája jól jövedelmező üzletágnak látszik, annak a látszatnak a keltésével, hogy ők az igazi magyarok és csupán ők képviselnek igaz ügyet, még mindig számos csatornát meg tudnak nyitni a maguk számára.
3) Nem kétséges, hogy a KMKSZ ismét választási csalással fogja vádolni ellenfelét, és a csalókkal mégsem lehet tárgyalóasztalhoz ülni.
4) Az UMDSZ pontosan ismeri a KMKSZ hozzáállását ehhez a kérdéshez, így kockázat nélkül kezdeményezhet tárgyalást, megegyezést, koalíciót, mert előre tudja, hogy erre Kovácsék csúnyán beintenek - így ők, Gajdosék, látszólag erkölcsi tőkét kovácsolhatnak békülékenységükből - valójában azonban magatartásuk álszent, szemforgató, és ők lennének a legjobban meglepve (egyben velük lenne a legjobban kitolva), ha mondjuk holnap Kovács azt javasolná: fuzionáljon a két párt.

A lényeg tehát szerintem az, hogy a két szervezetbe olyan mélyen bele van vésődve a másikkal való opponálás és az önérdekűség, hogy az összefogás esélye igencsak minimális. Amíg nem alakul ki olyan helyzet, hogy saját érdekükben álljon a megegyezés, addig bármi ilyesmire én a közeljövőben nem látok lehetőséget.

Mint annyiszor, ezúttal is szívesen tévednék, és örömmel figyelném, hogy egy szörnyű bagázsból meg egy rémes vircsaftból hogyan formálódik egyetlen normális érdekképviselet.


 
A BéDéKá-Online frissei:
 
frissítés és átlépés a blogringhez
 

2006-os publikációim:
o

 
Kárpátaljai hírek:
o
Kárpátinfó - egy igazi hírportál

a KMKSZ lapja
az UMDSZ lapja
o
Linkgyűjtemények:
o
  karpatalja.lap.hu
  karpatajairodalma
o
STATISZTIKA:
o

© Balla D. Károly 2001-2006. Az oldalaimon közölt tartalmak szerzői jogvédelem alá esnek.
Ajánlott kondíciók: felbontás: 1024×768; szövegméret: közepes; karekterkódolás: Central European (Windows 1250); böngésző: Internet Explorer 6.0