Balla D. Károly
Üzenetek:
Nevem:
Email vagy Url:
Mondom :

Összes bejegyzés

blogring.hu

 

     BéDéKá-OnLine
     Balla D. Károly
     Könyveim
     Publikációim
     Műfaji listák
FRISSEK:
BLOGTÉR:
MÁS:
     Berniczky
     Pánsíp
     Alkarpatraz
     Dr. Kállay
ÉN, de MÁSUTT:
     Blogtéri Manzárd
     Népszabi Online
     iWiW
     ErTe-NapiGonosz
     Freeblog

06. ápr. 03.

Belterjes Megkaptam a József Attila Összes digitális változatát. Az anyag hosszú ideig fenn volt a MEK portálján, aztán a költő jogörököseinek a követelésére eltávolították. Legutóbb kellett volna nekem egy gyors elérési lehetőség (Barzsó Tibor kért meg, ellenőrizzek egy verset, ami az ő kötetéből hiányzott), CD-n ugyan megvan nekem, de nehézkesen működik, így szétnéztem a neten. Sajátos módon egy országgyűlési képviselő honlapján bukkantam rá a teljes anyagra, de csak az évenkénti bontásokat tudtam megnyitni, a teljes anyag letölthető tömörített állománya hiányzott. Levelet írtam - és másnap meg is kaptam a cuccot (ezúton is köszönöm). A MEK-ből időben kimentett html-rendszer honlapként működő weblapokból áll, kronologikusan (éves bontás) és betűrend szerint is lehet keresni. Akit érdekel, szívesen elküldöm, tömörítve még 300 kB sincs! (A jogviszonyokat most ne firtassuk, 2007-be úgyis lejár JA műveinek szerzői joga.)

*

Meglepetés: a mai posta meghozta a Beszélő márciusi számát, benne Magyarul beszélő magyarok c. hosszabb tanulmányom. Ennek a publikációnak elég kalandos előtörténete van. Még a múlt év végén írt két hoszabb cikkem közül az egyik nem tudott nyomtatásban megjelenni (csak egy lap online portálján), a másikat pedig elég radikálisan le kellett rövidítenem a közlés érdekében. Olyan megállapítások szerepeltek ill. maradtak ki belőlük, hogy érdemesnek gondoltam a kettőt egyetlen nagyobb esszébe összegyúrni. Ezt először egy olyan folyóiratnak ajánlottam fel, amely korábban számos hasonló jellegű írásomat közölte, de ezúttal azt írták vissza, hogy inkább kulturális életünkről írjak... Aztán a témában abszolút illetékes intézménynek ajánlottam fel, szinte elé menve szándékuknak (állítólag épp rendelni akartak tőlem valami hasonlót). Ám egy hónap elteltével sem reagáltak: egyáltalán igényt tartanak-e rá. Akkor egy lapszerkesztőnek küldtem el, aki jelezte: továbbküldi a Beszélőnek, majd jelzi, ha ott zöld utat kaphat. Nem jelezte. No, gondoltam, ebből sem lesz semmi, s akkor elküldtem néhány további, illetékesnek gondolt intézménynek. Örömömre az EOKIK el is fogadta munkaanyagként, sőt még két hasonló megírására kaptam megbízást. Vártam, hogy majd az ő honlapjukra felkerül, s akkor én is publikálom. Erre most benne van a Beszélőben. Persze nagyon örülök, csak jobb lett volna, ha értesítést kapok arról, hogy elfogadták közlésre.

Nemigen szoktam nyüzsögni az írásaimmal (meg aztán ilyesmit inkább felkérésre szoktam írni), de ezt a tanulmányt most elég fontosnak tartottam, mert a kárpátaljai magyarság helyzetének alakulását és válságának elmélyülését jó néhány eddigi esszémben elemeztem, és ezek egyfajta sorozattá állnak össze. Szükségesnek gondoltam, hogy az utóbbi fejleményeket pontosan rögzítsem, ezekkel összefüggő következtetéseimet ne csak leírjam, publikáljam is. Nem annyira hiúsági okokból, hanem azért, mert hátha egyszer valahol valaki végre meghallja érveimet, belátja, hogy melyek a legveszélyesebb tendenciák, és megpróbál ellenük tenni is valamit. Bár meglehet, ez is hiúsági ok: hiú ábránd.

Bárhogy is, amire a 2004-es Önveszélyes viszonyokban utaltam, sajnos beigazolódott: a kárpátaljai magyarság (szervezett erőinek vezetésével) rossz úton jár, olyan tendenciáknak veti alá magát, amelyekkel inkább szembe kellene fordulnia.


 
A BéDéKá-Online frissei:
 
frissítés és átlépés a blogringhez
 

2006-os publikációim:
o

 
Kárpátaljai hírek:
o
Kárpátinfó - egy igazi hírportál

a KMKSZ lapja
az UMDSZ lapja
o
Linkgyűjtemények:
o
  karpatalja.lap.hu
  karpatajairodalma
o
STATISZTIKA:
o

© Balla D. Károly 2001-2006. Az oldalaimon közölt tartalmak szerzői jogvédelem alá esnek.
Ajánlott kondíciók: felbontás: 1024×768; szövegméret: közepes; karekterkódolás: Central European (Windows 1250); böngésző: Internet Explorer 6.0