Balla D. Károly
Üzenetek:
Nevem:
Email vagy Url:
Mondom :

Összes bejegyzés

blogring.hu

 

     BéDéKá-OnLine
     Balla D. Károly
     Könyveim
     Publikációim
     Műfaji listák
FRISSEK:
BLOGTÉR:
MÁS:
     Berniczky
     Pánsíp
     Alkarpatraz
     Dr. Kállay
ÉN, de MÁSUTT:
     Blogtéri Manzárd
     Népszabi Online
     iWiW
     ErTe-NapiGonosz
     Freeblog

06. ápr. 02.

Belterjes Legutóbb jeleztem, hogy szonettkoszorúm jelent meg az Irodalmi Jelenben. Nos, a Mélyek mélye talán eddigi legnagyobb terjesítményem ebben a műfajban. A dolog érdekessége, hogy bár 7 évvel ezelőtt írtam, mindmáig nem sikerült egyben publikálnom. Igaz, olyan nagyon az utóbbi években nem is igyekeztem "elsütni", inkább csak a megírását követő egy-két évben próbálkoztam vele. Néhány kísérlet után azonban beláttam, hogy 15 szonettet egyvégben nem szívesen adnak le a periodikák, így gondoltam, majd a következő kötetemben jó helye lesz. De sajnos, bár az új verseskönyv anyaga már tavaly összeállt, nem sok esélyem mutatkozik kiadatására, így hát, gondoltam, inkább sorban "eladom" belőle a nyomdafestéket még nem látott verseket. (Ez egyébként így nem is teljesen igaz: a 15 szonettből legalább 10-et kettesével-hármasával, saját címmel és néha más, korábbi változatában már publikáltam az elmúlt 7 évben; úgy is megállják a helyüket, de mégis így, egyben az igazi. Hiszen a mesterszonettről is csak itt látni, hogy a megelőző 14 első soraiból állt össze.

További érdekesség (és erre most jöttem rá), hogy eddig befejezett két szonettkoszorúm címe formailag szinte azonos (Hittel higgyem; Mélyek mélye), lévén nyelvileg mindkettő figura etimologica. Hasonlóság mutatkozik a kettő között abban is, hogy valami módon (az első inkább csak érintőlegesen) a hit és hitetlenség, a hitért tett mártírium kérdését feszegeti. De ez még semmi, mert amin most már harmadik éve dolgozom, a Pilinszky-projektum szonettjei is egyértelműen ehhez a problémakörhöz csatlakoznak. Picit a magam számára is furcsa, hogy aktív vallástagadóként és eltitkolhatatlan cinizmusom ellenére ezekben a tizennégy-sorosokban és a belőlük összeálló ciklusokban mégis a hittel foglalkozom, a keresztény mitológia szimbólumait használom, az üdvtan kérdéseit feszegetem. Pilinszky esetében mindez persze megkerülhetetlen, de nem lenne nekem kötelező az ő katolicizmusába bebújnom és a most megjelent ciklusban is foglalkozhatnék bármi mással, mint a krisztusi megváltással (vagy annak hiányával). Ám úgy látszik, az európai kulturális örökséget magáénak remélő alkotóember ezeket a témákat mégsem kerülheti meg, és ha másképp nem, akkor a maga kételkedő-hitetlen módján, de mégis meg kell merítkeznie, hogy aztán - esetemben - hitelesebben rázhassa le magáról a keresztvizet.


Magyar vesztesek

Érthető módon mind a fekete, mind a zöld Kárpáti Igaz Szó fontosnak tartotta, hogy mai számuk vezető publicisztikája a kárpátaljai magyar szervezetek választási szereplésével foglalkozzon.  Egyik helyen főszerkesztői, másikon főszerkesztő-helyettesi szinten.

Címében Erdélyi Gáboré fejezi ki pontosabban az igazságot: Vesztes magyarok. Horváth Sándor kérdőjeles címe voltaképp ugyanezt sugallja: Eredmények?

Számomra meglepő módon lényegében a két oldalt képviselő két újságíró elismeri, hogy a kárpátaljai magyarság ezen a választáson teret vesztett, vereséget szenvedett.

Erdélyi a parlamenti mandátum elvesztését értékeli, majd a helyi megmérettetésről így ír: „A magyarok egy jelentős része el sem ment szavazni, másik részük viszont megosztódott az egymással küzdő két magyar párt … között. Kétségtelen tény ugyanis, hogy rivalizálásuk nem csak megosztotta a szavazókat, hanem tovább mélyítette a magyarság között egyre mélyebb szakadékot is.”

A főszerkesztőnek a lényeget illetően persze igaza van, még ha nem is tudja, hogy a mellérendelő mellékmondatokban a „nemcsak… hanem is” szembeállításban a nemcsak kötőszó egy szóba írandó. Képzavar-gyanús „a magyarság között” lévő szakadék, az egyre mélyebb szakadék további mélyítése pedig kicsit tautologikus.

A további bekezdésekben a publicista a KMKSZ kudarcát, kell-e mondanom, nem az elnök arroganciájában vagy a szervezet klánszerű működésében, hanem a magyar kormány és az ellenszervezet ármánykodásában látja.

Sokkal őszintébb Horváth Sándor cikke. Persze az ellenszervezet felé ő is suhint egyet (nem is alaptalanul), majd ezt írja: „Nem lenne korrektebb csak úgy csendesen, legalább magunknak bevallani: valahol, valami nem jól működik, valahol hibát vétettünk?!”

Így igaz, még ha a hibát nem is vétik, hanem ejtik. (Aki elvéti a hibát, az hibátlan!)

Továbbá: a KMKSZ-nek „A tények súlya alatt inkább be kellene vallania (legalább beismernie), csúfos vereséget szenvedett, s ez még nem is lenne baj, a gond ott van, hogy vele együtt mi mindannyian vesztettünk.” … „Talán (sőt biztos) eljött az ideje annak, hogy szembesüljünk a valósággal, és levonjuk a logikus következtetéseket.”

Helyes. A logikus következtetés az, hogy a két elnök mondjon le. De a két párt feloszlatása miatt sem kapnék zokogógörcsöt.


Megasztár - 6, Mikola-effektus

Ha a politikában nem is, de a dalversenyben már megvalósulni látszik Mikola István víziója: az erdélyi sms-ezők beszavazták a jobbak közé Bocskor Bíborkát.

A Megasztár zsűrijének 6 darab döntőre volt ahhoz szüksége, hogy rájöjjön: Bocskor Bíborka 1) nem tud énekelni, 2) teljesen félreérti, elrontja a számokat.

Rá is zúdítottak mindent, amit nem most kellett volna, hanem a válogatásokon. Ha meggondolom, hogy eddig nemcsak nyomták és túldicsérték, hanem zsűri-döntéssel a kieséstől is megmentették…

Nekem eddig sem sikerült meglátnom benne azt az előadói kvalitást, sejtelmességet, amit feltételeztek róla. Végig úgy láttam, hogy az ő félreértéseit csak a zsűri félreértései múlják felül, az ő fals hangjait csak a zsűri fals magatartása tetézi.

A 6. elődöntőn, a korábbiakhoz hasonlóan, botrányosan rossz produkcióval állt ki. Végig hamisan énekelt és kapitális giccset érzelgett össze. Webber Memoryja zenei szempontból számomra amúgy is valamiféle „igényes giccs”, „mívesen komponált gagyi”, amit legfeljebb Barbara Streisandtől hallgatok meg szívesen, Bíborkánk ellenben úgy adta elő – jegyezte meg Éva – mintha egy falusi lakodalomban búcsúztatná a menyasszonyt. Azt is ő jegyezte meg, miután láttuk, hogy csúfos leszereplése után mégsem került a kiesők közé, hogy lám csak, Mikola nem hiába emlegeti a határon túli szavazókat, akik a magyar jobboldalt 20 évre bebetonozhatnák a hatalomba: Bíborkát alighanem az erdélyi sms-ezők szavazták be a jobbak közé. El is gondolkodtam a dolgon: szerintem ebben az sem jelent akadályt, hogy a TV2-t csak a határ közelében lehet fogni, mert elég egy értesítést küldeni székelyföldre: na most szavazzatok a mi lányunkra, ennyi és ennyi a telefonszáma. Ha a mi lányunkról van szó, akkor teljesen mindegy, mit és hogyan énekelt. Mi majd megmutatjuk, mi a székely virtus! Ha már nem adtatok kettős állampolgárságot, akkor beszavazzuk Bíborkát az év hangjának.

No, erre túl sok teret szántam, a többiekről rövidebben, fordított tetszési sorrendben.

Kontor Tamás kétség kívül a mezőny legszimpatikusabb előadója, de sajnos a sármja most is több volt, mint a zenei teljesítménye. Kellemes látni és hallani őt, de olyan, mint egy könnyű előétel, amelyik után hiába várjuk a komolyabb kaját.

Baktai Anikó most feltétlenül a jobbik énjét mutatta. Akkorát énekelt, hogy közben nem maradt ideje szenvelegni, ettől aztán emlékezetes két percet szerzett. Ezzel együtt olyan nagyon nem sajnálom, hogy kiesett, inkább csak azt, hogy másnak kellett volna.

Szabó Eszter és Rúzsa Magdolna között nehéz lenne sorrendet felállítanom. Magdi most nagyon elemében volt, egyik legjobb produkciójának örülhettem, Eszter viszont mintha még mindig keresné magát. Hiába bűvöl el a hangja és a személyisége, nem nyújtja azt, amire szerintem képes lenne.

Ebben a fordulóban feltétlenül az élre tört és nálam a második legjobb lett Varga Ferenc. Ha szigorú mércével mérek, akkor számomra valahol itt kezdődik a művészet. Amikor elfelejtek elemezni, amikor nem hallom külön a hangokat, nem értelmezek felfogást, hanem csak át kell adnom magam annak, amit az előadó nyújt.

Póka Angéla pedig most is azt bizonyította, hogy nem erre a színpadra való: soklemezes ünnepelt sztárnak kellene lennie. Őserő, tehetség, fölényes szakmai tudás, átütő személyiség, hibátlan ízlés, pontosan eltalált arányok – mindez egy remek blúzban. Most még az a csipetnyi feszültség, ami zavarni szokott benne, az is átlényegült művészi átéléssé. Bravó! Bravó! Bravó!


 
A BéDéKá-Online frissei:
 
frissítés és átlépés a blogringhez
 

Kárpátaljai hírek:
o
Kárpátinfó - egy igazi hírportál

a KMKSZ lapja
az UMDSZ lapja
o
Linkgyűjtemények:
o
  karpatalja.lap.hu
  karpatajairodalma
o
STATISZTIKA:
o

© Balla D. Károly 2001-2006. Az oldalaimon közölt tartalmak szerzői jogvédelem alá esnek.
Ajánlott kondíciók: felbontás: 1024×768; szövegméret: közepes; karekterkódolás: Central European (Windows 1250); böngésző: Internet Explorer 6.0