Csöngének és Kolosnak
o
Üzenőfal:
Nevem:
Email vagy Url:
Mondom :

Az összes üzenet - megnyitás után katt a Mindet gombra

blogring.hu
Új könyvem:
 
 

Kelt 2005.
szept. 18-án
a Manzárdon
Csönge topikja Kolos topikja Apu topikja

"Senkinek semmi köze hozzá"

Drágáim! (nem a tandíjatokra utalok!)

Mivel minden fontos, operatív és személyes dolgot emailben és cseten megbeszéltünk, így semmi közvetlen üzenetem nincsen számotokra, inkább elmondom, hogy elég sokat dolgoztam a hétvégén, a HVG-nek és a Népszabónak is megírtam a cikket, ami persze csak fél siker, tapsikálni ráértek akkor, ha megjelenik. Mivel én napokig szoktam nyüglődni akár egyetlen oldalnyi szöveggel is, ezt most jó eredménynek gondolom. Holnap reggel még friss fejjel elolvasom mindkettőt küldés előtt. A harmadik küldemény két újabb szonett lesz a Pilinszky-projektumból; ezek már hosszabb ideje készen vannak.

Anyátok nagyon jól szórakozik mellettem: megpróbálja összevetni egyik legjobb novellájának angol fordítását a magyar eredetivel. Kis nyelvgyakorlásként ti is tehettek egy próbát. (Az adaptációt P. készítette "szerelemből", jó lenne, ha valahol nyomtatásban is meg bírna jelenni.)

Tegnap Kőszeghy Elemérrel beszéltem igen hosszan telefonon lapjukról és róla magáról. Szerintem 10 perc alatt is megbeszélhettük volna azt, ami a dolog veleje volt. Kérdezte a véleményemet a szombati számról, én elmondtam, ő meg azt mondta, hogy nincs igazam és elkezdett győzködni. Holott én igazat mondtam, mert tényleg az volt a véleményem. Hogy a véleményem mennyire tükröz valamiféle objektív igazságot (már ha van ilyen, sztem nincs), az egy másik kérdés. Elemér, nem erről beszélünk, próbáltam néha közbevágni, te a véleményemet kérdezted, és én elmondtam. Ha mást kérdezel, másat mond, talán neked tetszőbbet. (A dolog lényege az volt, hogy kifejtettem, szerintem megint jó úton vannak afelé, hogy politikai elfogultsággal lehessen őket vádolni. Pl. nem tudom, mi az istennyilának kell Rizákkal interjút csinálni és közölni abból az alkalomból, hogy 500 ezer hrivnya óvadék ellenében szabadlábra helyezték. Vagy ha mégis lehetőséget adnak neki, hogy fényezze magát és ártatlanságát hangsúlyozza, akkor talán oda kellett volna tenni valakinek, mondjuk a megyei főügyésznek az ellenkező véleményet, aki kifejthette volna, hogy sötét bűnözővel van dolgunk, ezért is szabták ilyen magasra az óvadék összegét, és bízhatóan alaposan meg is bűnhődik majd a vétkeiért. A másik, amit szóvá tettem, hogy Gajdos megint két cikkben szerepel és persze pozítív értelemben. Ez minden, csak nem hiteles tájékoztatás. A harmadik kérdés az ő cikkét érintette, személyesebb jellegű, sejthetitek, hogy Kanadával kapcsolatos; de mivel kifejtette, hogy senkinek semmi köze hozzá, így nem részletezem.)

Ja, képzeljétek, azt is mondta, hallott olyan véleményeket, miszerint én már át vagyok települve Magyarországra és ott kapom a nyugdíjamat. Jó, mi? Csak tudnám, akkor ti miért nem kaptok finom magyar állami ösztöndíjat. Mennyivel is voltatok mindketten a ponthatár felett?

No, és akkor még annyit, hogy itt nézhetitek meg, mi az a rendezvény, amire a hét végén megyünk. Szegény apátok alig kecmergett ki a kárpátaljai magyar írók skatulyájából, máris bele akarják tenni egy másikba. (De majd jól megmondom nekik a magamét.) Nálam szánandóbbak csak ti vagytok, mert alighanem arra lesztek általunk kárhoztatva, hogy végigüljétek a szereplésemet.

 
Manzárd-archívum:

Kárpátaljai források:

Frissítés bejelentése, átlépés a bligringre.