Nevem:
Email vagy Url:
Mondom :

Az összes üzenet - megnyitás után katt a Mindet gombra

blogring.hu
Újabban megjelent:
A lakoma
Talán egy tiszta arc
Bujaságunk története
Ebéd Nevickén
az ugyanazok
amint a résen átfűzöd
 
Új könyvem:
 
Hírek Kárpátaljáról:
 
Az oldal statisztikája:
 
<<üzenőfal
főbb rovatok és frissek: a fotóm alatt>>
Balla DK webnaplója - a legfrissebbhez
C-dul:  

05. aug. 5.
szabad fórum  |  hozzászólás

Először fordult elő, hogy a NOL-on vezetett blogom (amely voltaképp az itteninek az ajánló oldala) vita alakult ki egy beírásom okán. Most az a megjegyzésem váltotta ki kisebb szópárbajt, hogy a magyar miniszterelnököt egy fotója alapján szomorú kutyához hasonlítottam. Erre egyébként privát reagálást is kaptam: K. I. számolt be arról, hogy felesége összecsapta a kezét: jé, hogy ez neki nem jutott eszébe! Hiszen épp olyan, mint egy basset. Hát tessék...

Szerintem Gyurcsány a szomorúbb, talán mert a Fidesznek több a gumicsontja.

A NOL-os vita pedig itt olvasható (időrend alulról felfelé).

*

Az időjárás alakulásának nyomon követése a legkevésbé sem képezi ennek a naplónak a tárgyát; szerintem ha valakinek nincsen jobb dolga annál, hogy ilyen mondatokat írjon: "Ma egész nap esett az eső" vagy "Reggel kicsit hűvös volt, de délre már megint hőség lett", annak nem érdemes nyilvános naplót írnia. Bár az is lehet, hogy tévedek, mert elképzelhető, sokkal több olvasóm lenne, ha arról számolnék be napi rendszerességgel, hogy milyen az idő, mit reggeliztem, ebédeltem és vacsoráztam, hogyan működik az emésztésem, milyen nyavalyák gyötörnek, kivel milyen sérelem esett meg a családban - semmint ha, amint én teszem, inkább arról írok, ami érdekel a világból, ami gondolkodásra késztet, amivel kapcsolatban van valamilyen (eredetinek remélt) véleményem. Ez utóbbi elég keveseket érdekel, bár lehet, hogy a napi 30-50 törzsolvasói létszám egyáltalán nem kevés.

Az időjárási adatok rögzítése elleni averzióm egyébként régi keletű, alighanem iskolás koromból datálódik, amikor is természetrajz órán mindig be kellett mutatnunk Klári néninek a kötelezően vezetendő időjárási naptárt. Kockás füzetbe táblázatot kellett rajzolnunk, és napi 3 megfigyelést végezve feltüntetni benne a reggeli, déli és esti szélirányt (megbecsülve erősségét), a hőmérőt leolvasva feljegyezni a hőmérsékletet, az égre nézve megállapítani borút, derűt, felhőzet jellegét, napsütést, természetesen jelezni, hogy volt-e csapadék és miféle. Külön dicséretre számíthatott, aki a légnyomást és a páratartalmat is rögzítette (üzletekben nagyon olcsón lehetett kapni olyan kis házi használatra szánt műszert, amelyben együtt volt hőmérő, barométer és higrométer.) Az pedig már extra stréberségnek számított, ha valaki a holdfázisok változását is nyomon követte. Ja, és még egy külön rubrika szolgált a füzetben arra, hogy a száraz adatokhoz személyes megjegyzést fűzzünk. Nos, én egyfelől ambicionáltam, hogy szép és pontosan vezetett időjárási naplóm legyen, másfelől eredendő lustaságom és szertelenségem folyamatosan megakadályozott abban, hogy ennek az elvárásnak precíz rendszerességgel eleget tegyek. Ha jól emlékszem, heti 2 alkalommal volt természetrajz-óra, és én ilyenkor, kell-e mondanom, az órára készülve 3-4 napra visszamenőleg meghamisítottam az időjárást. Ettől aztán rossz lett a lekiismeretem, pedig soha nem kaptak rajta. (Ellenben már most figyelmeztetem a kutatókat, ha rábukannak füzeteimre, ne abból olvassák ki a globális felmelegedés előjeleit.)

Lehet, hogy innen ered a viszolygásom, és ezért nem írok szívesen szélről, esőről, melegről is hidegről. A hosszú bevezető után most is csak annyit, hogy az elmúlt másfél hét 30 fölötti átlaga itt a bádogtető alatti manzárdon eléggé megviselt és örülök a lehűlésnek. Ilyenkor mindig meg kell állapítanom, hogy padlásszobánk éppen ellenkezően működik egy vályogházhoz képest. Nálunk nyáron forróság, télen cudar hideg tud lenni.

*

Csilláék látogatása. Vacsorára hívtuk őket, de inkább valami kései estebéd lett belőle, mert a gyerek miatt 6-kor már vissza kellett indulniuk. A kis Zsófika igazán édes másfél éves hölgyike; nagyon élvezte, hogy nyomogathatta a számítógépem klaviatúráját és játszhatott az egérrel (amit otthon nem szabad neki). Csöngével és a barátjával is jól elvolt, kicsit felszabadulhattak a szülők, hogy jót dumálhassunk.

*

Fél napig nem volt internetünk. Az éjszakai zuhéban beázott az antenna-kábel csatlakozója. Kolos megpróbálta újraszigetelni, de ahogy szétcsavarta az illesztéket, kiszakadt a drót. Aztán ugyanazt a beltéri modemnél is megismételte. Becsületére legyen szólva, mindkettőt újraforrasztotta és délutánra helyreállt az üzem.

*

A hét végén valószínűleg csökkentett indenzitással fogok naplódzani. Bátyám és sógornőm megérkezett Bajáról, lesznek nagy családi halászléfőzések, sasliksütések. A tervek szerint a júniusi nevickei kirándulást is megismételjük, ezúttal Bátyu nyugdíjba menetelét megünneplendő csapunk ünnepi lakomát a Camelotban.


Hozzászólások, kiegészítések naplómhoz: (lásd még ITT is)
Friss informatikai és tudományos hírek:

frissítés és átlépés a blogringhez