Balla DK webnaplója - a legfrissebbhez

új fórum

Frisseim:
 Megjelent:
Ariadné pulóvere
Mokrinka csókja
Manzárd a Mozgóban
Kettős álompor
Hírek Kárpátaljáról:

05. jan. 18.
7 éve: A mumus és a kék madár | napló, 98/jan.

Szombaton Egy mondat a világ cím alatt indul a hasonnevű interakciómat és a teljes Tejmozit bemutató sorozat a Romániai Magyar Szóban. Amint pénteken este az anyag megjelenik a lap honlapján, én is közzéadom a megfelelő részt a honlapomon. Örülök ennek a nem várt nyilvánosságnak, s talán az interakcióban részt vállaló kollégák is némi elégtételt kapnak önzetlen munkájukért - no meg engesztelő jóvátételt az én több havi késlekedésem miatt.

A debreceni Dusputába végül is a Pilinszky-projektumból való két szonettemet választották ki a szerkesztők közlésre. Így ez az irodalmi akcióm is publicitást nyer lassan...

Nagy boríték Bp-ről, benne a Duna TV PR irodájának sajtószemléje. Az összeállításban teljes egészében szerepel január 9-i naplójegyzetem, amelyben Almodóvar filmjéről írtam eléggé hosszan. No lám... Persze azért a dolog nem teljesen véletlenül történt. Az anyagot Dobos Laci küldte el, aki a Duna TV elnökségi titkárságát vezeti, és akivel a közel húsz éves barátság okán folyamatosan és kölcsönösen tájékoztatjuk egymást dolgainkról. Így én pontosan tudom, mi történik a Jászok Egyesülete háza táján - ő pedig figyelemmel kíséri a honlapom frissítéseit.

Egy újabb szellemi társra találtam a Háló révén. Reich Lajos felfigyelt az írásaimra, a határon túli magyar szervezetek működésével és a magyarországi kisebbségpolitikával kapcsolatban hasonlóak a nézetei, ezért, amikor egy kaliforniai hölgy a kárpátaljai gyökereit keresve fordult hozzá, az én segítségemet kérte (és nem valamelyik szervezetét...). Ebben a munkában hosszabb ideje vesz részt teljesen önzetlenül, érdekes történetei vannak arról, a magyarul már nem beszélő sokadik nemzedékek sarjaiban hogyan ébred fel az érdeklődés európai, magyar, netán éppen kárpátaljai gyökereik iránt. Sajnos nyelvismeret hiányában a kaliforniai hölgynek csak Csönge segítségével tudtam pár sort írni, és hát érdemi információkkal se nagyon szolgálhattam. (Nagyanyja kislányként származott el Mezőváriból, ottani (email)címekre, nevekre, telefonszámokra lenne szüksége. VFL postacímén kívül mást sajnos nem tudtam megadni.)

Új ismerősöm első levelének egy passzusát - engedélyével - idetűzöm: »A "Távolabb Magyarországtól....." és a többi elemző munkája, valamint a felületes, populista, népbutító szemléletet leleplező munkái mintha előre vizionálták volna a "kettős állampolgárság" című őrületsorozatot. [...] Sajnos, e kérdésben is tökéletesek a meglátásai. Nem tudom, volt-e szerencséje látni azt az eseményt, amikor a határokon túli magyar szervezetek képviselői a magyar parlamentben felszólaltak (voltak ennek ironikus momentumai is, például az, hogy a 6000 szlovéniai magyart 3 különböző szlovéniai magyar szervezet vezetője képviselte). Nos, néhányan úgy viselkedtek, hogy nagyon sokunk számára elvesztették a hitelüket. Sajnos ezek közé sorolható az Önök (???) Kovács nevű egyik vezetője is, akihez képest az ENSZ-ben a pulpitust a cipőjével verő Hruscsov apáca lelkűen finom viselkedésű volt.«

A napokban intenzív levelezésen és az Ungparty-archívum bütykölésén kívül nem is igen csináltam semmi érdemlegeset. Az utóbbiban továbbra is a szerzők szerinti rendezést végzem, Bagu és Bikácsy után most  Balázs István, Balogh István, Beregszászi Anikó, Cséka György, Csernicskó István és Debreceni Katalin anyagai kerültek sorra. (A szerzői címlista mindig a jobb hasábon nyílik meg.)


H o z z á s z ó l á s o k :