az UngParty Virtuálé része | készíti: Balla D. Károly | A szerző blogja: BDK BLOG | BLOGFŐ | webmagazinja: BDK Online | írói oldala: Balla D. Károly |

  NAPI FRISSEK:

Legutóbbi könyveim:

tejmozi
alagút

harmadvalaki

magyarul

pilinszky

manzárdőr

szembesülés

 

HP LAPTOP SZERVIZ

Támogatás: notebook javítás Budapest

laptophardware szerviz budapest

elsőhely google első oldal

 

TERASZ ÉS TÉLIKERT

Növények téli elhelyezése

transzferár nyilvántartás

 

 

 
UngParty Manzárd
Balla D. Károly oldala

 
<előző
  A Plútó trónfosztása (06.aug.27)
pluto

Bolygó-e a Plútó?

Első olvasásra meglepett Hírbehozó Adjátok vissza a Plútót! című posztja. Egy pillanatra komolyan vettem bejelentését, hogy a hír, miszerint a Nemzetközi Csillagászati Unió (International Astronomical Union, IAU) a napokban Prágában megrendezett XXVI. közgyűlésén a Plútót megfosztotta bolygó-státusától - számára "mérhetetlen keserűséget okozott". Hm. A vérszomjas földi csillagászok nem kegyelmeztek a "legkisebb", "legszerethetőbb", "legtávolabbi" szegény kisegér-Plútónak.

plutó bolygó

Vajon valóban fontosabb lenne HH-nak egy évszázadosnak semmiképpen nem mondható (a Plútót 1930-ban fedezték fel) "kulturális igazodási pont"-hoz való ragaszkodás, mint a tudományosan teljességgel indokolt döntés? Ilyen alapon akár a valóban évezredes geocentrikus világképhez is lehetne ragaszkodni, hiszen mi nagy hagyományai vannak annak a nézetnek, hogy a Föld az univerzum középpontja.

A helyzet azonban az, hogy a Plútó egyszerűen nem felel meg a bolygó ismérveinek, annak idején is tévesen sorolták közéjük, az akkori baki azonban menthető: sem a Plútóról nem voltak még eléggé pontos adatok, sem azt nem lehetett előre látni, hogy a csillagászat fejlődésével később még tucatnyi hasoló objektumot sikerül azonosítani, jó alkalmat adva a sajtónak arra, hogy időről időre felröppentsék a 10. bolygó felfedezéséről szóló hírt.

Erről egyébként tavaly augusztusban ezt írtam (kis utólagos javítások):

Már megint felfedezték a 10. bolygót. Azóta, hogy gyerekként érdekelni kezdett a csillagászat, 2-3 évenként találkozom a bejelentéssel. Megjelenik a legtöbb hírlapban, tudományos ismeretterjesztő folyóiratokban, bemondja a rádió a kis színes hírek között, a tv még lead valami értelmezhetetlen teleszkóp-felvételt, amin nem látszik semmi - aztán évekig csend. A "cáfolat", hogy a felfedezett objektum nem tekinthető bolygónak, így a 10. szerepét sem töltheti be, az már nem kap ekkora nyilvánosságot; a dolog szépen elfelejtődik és pár év múlva megint fel lehetett fedezni valamit, ami szalagcímben igen jól fest - különösen uborkaszezon idején.
   Mindez nemcsak a sajtó szenzációéhségéről tanúskodik, a dolog mögött valóságos tudományos probléma rejlik. Mégpedig az, hogy annak idején, 1930-ban a Plútót is tévesen sorolták a nagybolygók közé, voltaképpen nem az (a legszembetűnőbb különbség a kis méret és a nyújtott, üstökös-szerű pálya; a Plútóé például keresztezi a Neptunuszét, tehát napközelben beljebb kerül a 8. bolygónál), hanem csupán egyik objektuma a Naprendszerünk peremét képező ún. Kuiper-övnek, amelyről tudni, hogy több millió kisebb-nagyobb objektumot tartalmaz, és ezek közül mintegy ezret (!) már azonosítottak is. Ebből az ezerből vagy 20 igen hasonló a Plutóhoz, pontosabban a Plútó ezekhez sokkal inkább hasonlít, mint a valódi nagybolygókhoz. Na most amikor felfedeznek egy-egy a Plútó-szerű plometet (a szakma külön nevet adott nekik), akkor azon az alapon, hogy a Plútó a közfelfogás szerint a 9. nagybolygó, ezek bármelyikét a 10.-nek lehet tekinteni. Valójában azonban így már összesen lassan 30 bolygóról lehetne szó. Ki kellene tehát végre jelenteni, hogy a Naprendszer körül jelenlegi tudásunk szerint 8 nagybolygó kering, a Neptunusz pályáján túl azonban további objektumok sokasága lelhető fel, ezek közül a legrégebben ismert a Plútó.

Lám, ebben a nagyon fontos ügyben már tavaly ilyenkor is milyen radikális álláspontot képviseltem, én már akkor letaszítottam volna a Plútót tévedésből bitorolt trónjáról. Most nem történt semmi más, csupán az, hogy a bolygó lehetséges definíciói közül a Csillagászati Unió - igen helyesen - nem azt fogadta el, amelynek értelmében 20 fölé emelkedett volna, hanem azt, amely szerint 8-ra csökkent a tényléges bolygók száma. A közgyűlésen elfogadott meghatározások egyébként így hangzanak (csak hozzáértőknek):

(1) Bolygó [1] az az égitest, amely (a) a Nap körül kering, (b) elegendően nagy tömegű ahhoz, hogy kialakuljon a hidrosztatikai egyensúlyt tükröző közel gömb alak és (c) tisztára söpörte a pályáját övező térséget.

(2) Törpebolygó az az égitest, amely (a) a Nap körül kering, (b) elegendően nagy tömegű ahhoz, hogy kialakuljon a hidrosztatikai egyensúlyt tükröző közel gömb alak [2], (c) nem söpörte tisztára a pályáját övező térséget és (d) nem hold.

(3) Az összes többi Nap körül keringő objektumot [3], kivéve a holdakat, a Naprendszer kis égitestjei közé soroljuk.

[forrás és cikk, fotók, linkek: hírek.csillagászat.hu]

Ennek értelmében Naprendszerünk nyolc bolygót számlál, a Plútó pedig - tucatnyi társával együtt - törpebolygó. Ez így van rendjén, így kerek a világ, a delfin nem hal, a denevér nem madár, a Északi jeges nem tenger, hanem óceán, a Kaszpi pedig nem tenger, hanem tó.

Ez fájna annyira a Hírbehozónak? Másodszor is elolvastam a cikkét, és megértettem: alighanem csak ironizál a Plótó trónfosztása feletti világfájdalmon. Remélhetőleg sem őrajta, sem a Prágában, Kepler városában tanácskozó csillagászokon nem áll bosszút az alvilág római istene.

A Plútó bolygó

Bolygó-e a Plútó törpebolygó?

Manzárd Terasz: Balla D. Károly. Plútó bolygó. Bolygó-e a Plútó? Törpebolygó, naprendszer, csillagászat: nagybolygók, kisbolygók. Balla D. Károly archív weboldala, plútó bolygó, törpebolygó, kisbolygó, nagybolygó, bdk laptop naplója, balla d. károly, csönge, keresőmarketing, honlap seo, web optimalizálás

SEO laptop 2018

számítógépes es üvegházas optimalizálás

notebook javítás, hp service

Lenovo notebook - HP szerviz Budapest tartalommarketing - - minden fajta HP laptop teljes körű javítását vállalja a műhely. Képzett technikus kollégák diagnosztikai eszközök és műszerpark segítségével rövid határidőn belül ingyenesen bevizsgálják HP laptopját és megjavítják: laptopszerviz 2018

terasz beépítés, télikertek

https://terasztelikert.hu/terasz-beepites/ budapest - A teraszbeépítéséhez használt üveg elemek megfelelő minőségben történő budapesti legyártását a télikertépítő cég végzi szakszerűen. A kiváló minőségű nyeranyagok - műanyag, alumínium, fa - használata garantálja a fa télikert konstrukciók hosszú élettartamát -

manzárd

LEGFONTOSABB OLDALAIM:

UngParty.net

Blog.hu

Blogspot

NolBlog

  • BDK politblog
  • Ajánlom magam
  • Egy manzárdőr...

WordPress

Praeblog

Blogter

  • BDK Manzárd
  • Régi manzárd
  • Avantgárd alkarpatraz

Freeblog

Bloglap

  • BDK magasles
  • Találomra

Google sites

Főbejáratok, gyűjtőlapok:

Archívumok

SEO