06. ápr. 15.
Hyde-park

Belterjes Kipróbáltam a PolyMeta nevű új első magyar keresőprogramot. Mint valószínűleg minden hiú ember, persze én is elsőként a saját nevemre kerestem rá és megelégedéssel tapasztaltam, hogy az első 3 helyen épp az a 3 oldalam szerepel, amit a legfontosabbnak gondolok: a blogtéri Manzárd, ráadásul a kedvenc raz.dva.try linkkel, a BéDéKá-Online és a UngParty Főkapu. Aki rólam vagy tőlem keres valamit, ezekről indulva mindent megtalál. Sok egyebet is megnéztem, nem rossz a rendszer, érdemes a Googléval párhuzamosan használni. Kicsit más a logikája, más találatokat hoz előre. Erre a beírásra pl.: "Kovács Miklós" Kárpátalja - a Karpaty News egyik cikkét adja ki első helyen.

A Nyúz egyébként beindult, újraindult. Az új webhelyet még nem ismerik a keresők, ezért ide teszem a linket és az új fejléc kicsinyített mását:


Belépés

A terveknek megfelelően én igyekszem háttérben maradni, és szeretném, ha az első hírblog most az első kárpátaljai társbloggá szerveződne, sok szerző, sok szempont, sok cikk. Meglátjuk. Pénteken a Blogtéren már be is került a 10 legolvasottabb közé.

Ennél valamivel jobban szerepelt az UngParty, igaz, Vezér-blog is volt majd egy fél napig.

első magyar honlap kereső program
 

Katasztrófakampány
(Búcsú Orbán Viktortól)

Orbán Viktor, mielőtt végleg rácsukódna, utoljára még kikiabál a történelem csatornafelede alól. Utoljára tudhat még maga mögött embermilliókat, utoljára közli az összes országos lap a szavait, utoljára hívja meg minden televízió beszélgetésre. Utoljára vezet választási kampányt. Utoljára veszik komolyan. Utoljára talán még hisznek neki.

Orbán Viktor pánikban van, érzi, hogy vége a dalnak. Hogy vége van neki. És mint férfiak a kapuzárás előtt, minden erejét az utolsó nagy kefélésre koncentrálja.

Orbán Viktor katasztrófakampányt folytat az országban, a médiában; saját helyzetéből Magyarország végveszélyét vizionálja. És mert azt hiszi magáról, hogy "egyben-másban istenhez is hasonlított", ebből gondolja, hogy "országos volt a pusztulásban". Pedig nem.

De megértjük. És jól ismerjük a vers ezúttal őt búcsúztató záró sorát is: "no de hát ne búsuljatok"!

HOZZÁSZÓLÁSOK írása és olvasása

Közélet Különben érdekes ez az Orbán-dolog. Bő három évvel ezelőtt eléggé ádáz vitát folytattam egy jó tollú publicistával, aki Kárpátaljáról költözött át, és a neten találtuk meg újra egymást. Akkor elég intenzív kapcsolatba léptünk, mára ez megszakadt. Orbán Viktor megítélésében eléggé különbözött a véleményünk. Amikor a jobboldal vezére 2003 januárjában a politikába visszatérve újra elég nagy szelet kavart a köpenyével, és előállt az uniópárt koncepciójával, én azt ajánlottam, olvasva a publicista-barátom "Orbán Viktor nagy kísérlete" című írását, tippeljük meg, ki és hogyan nyer 2006-ban. A magam leveléből (most majd két óra hosszat kerestem!) hosszabban idézek, az övéből csak a lényeget. Nos, én ezt írtam.

"...tudom, hogy a politikában a soha ismeretlen fogalom, de azt gondolom, Orbán ezt a nagy truvájt nem tudja (még egyszer) megcsinálni. Én azt hiszem, elkoptatta magát. És azt hiszem, ha az általad vázolt mutatványt akarja bemutatni, igen nagy számban lesznek azok, akik elvárásainak nem tud majd eleget tenni. Azt gondolom, középről szélre sokkal könnyebb az út, mint szélről vissza középre. Ezt az utat én az ő számára és az általa vezetett párt számára nagyjából járhatatlannak gondolom. Mondjuk éppen amiatt, amit a testnevelési-főiskolai előadáson és utána hónapokig csinált-mondott. (Én a magam számára akkor írtam le őt -- no de ki vagyok én?)

Hát - az idő megmutatja.

De ha akarod, a játék kedvéért borítékolhatunk egymás számára egy 2006-os választási tippet. Persze kapitális tévedésre megvan a lehetőség (főleg számomra, aki mégiscsak teljesen autszájder vagyok), de olyan nagyon nincs mit kockáztatnunk rajta. Szóval én egyelőre beleteszem a borítékba, hogy az Ovi által vezetett párt, legyen bármi is a neve, 2006-ban semmiképpen nem tudja elérni azt az eredményt, amit most a Fidesz elért. Ebben én most - intuitíve - biztos vagyok. Kevésbé vagyok biztos abban, hogy a jobb oldal nem győzhet. De ha győz, annak a jobbnak a vezéralakját nem OVnek fogják hívni. Gondolom én."

A játékostársam, aki egy vezető lap munkatársaként informátorai révén közvetlen kapcsolatban állva a politikai élet szereplővel sokkal jobban belelátott a dolgokba, és aki mégiscsak szakújságíróként tartotta a szemét rajta a politika minden rezdülésén, előbb egy előrehozott 2004-es választások lehetőségét is felvetette, azzal, hogy az esetben a szociké a pálya és a Fidesz összeomolhat, ám ha 2006-ban lesz a választás, akkor áll majd a zászló a jobboldalnak - élén Orbán Viktorral.

No, mit tesz az élet, akár büszke is lehetek magamra, hogy nem az ő tippe jött be, hanem inkább az enyém: OV pártja nagy valószínűséggel még a 2002-es eredményt sem éri el. A jobboldal bukásában kevésbé voltam biztos, de a Fideszében teljesen. Ami pedig Orbán vezérségét illeti...

Most, hogy akkori opponensem nevét egy vezető hírportálon fedeztem fel a Megbukott az Orbán-terv c. írás szerzőjeként (még Orbán lemondása előtt), két év szünet után írtam neki: érdekesen alakul a három éve borítékolt tippünk. Lám, a jobboldol vesztésre áll, de még Viktor a főnök. Két napra rá pedig megtörtént a vezéráldozat is. Mivel e percben OV szerintem már nem tekinthető a jobboldal vezetőjének, így hát, ha csak az utolsó percben is, de a jóslatom második felének ez a része is bejönni látszik.

A publicista barátom pedig (egyelőre?) nem válaszol a levelemre, így nem tudtam tőle megkérdezni, utalhatok-e akkori tippjére. Nekem nem válaszolt, ellenben új cikket írt: Aki kinyírta Orbán Viktort címmel. Utolsó bekezdésének első mondata: "Orbán pedig valóban eltűnik hamar." Na tessék! Igaz, utána még hozzá teszi: "Lehet, hogy rákényszerül, és búcsúzik végleg, de az sem kizárt, hogy úgy tesz, mint 1994-ben, háttérbe húzódik évekre, és előjön megint, ha úgy érzi, idő van."

Nem. Ezt kizártnak tartom. Orbán Viktor sem léphet bele kétszer ugyanabba a folyóba. Nem azért, mert nem akar, hanem mert a folyó nem hagyja.

De ha gondolod, barátom, borítékoljuk újra a tippjeinket.

BallaDé Katasztrófakampány Búcsú Orbán Viktortól - webnapló. A blog a kárpátaljai magyar író alkotói műhelyébe enged bepillantást -
Kárpátalja, kárpátaljai, Ungvár, határon túli , határon túli magyar, határontúli, magyar kisebbség, nemzeti kisebbség, kisebbségi kérdés, Karpaty News, blog, kárpátaljai magyar irodalom
Ukrajna