Balla DK webnaplója - a legfrissebbhez

hozzászólás

Frisseim:
Blogom a NOL-on
 Újabban megjelent:
A nimfa és az unikornis
MozgóManzárd 02-03
Tejmozi a Holmiban
MozgóManzárd 01-02
 
 

Internetes konferencia, könyvbemutató a PIM-ben és a Kongresszusiban - a budapesti programjainkról szóló alábbi beszámoló néhány nappal az események után, idehaza készült, a Távnapló szövegeinek a felhasználásával.

05. ápr. 22. (péntek: Budapest)

Erről a napról a Távnaplóban is elég hosszan írtam, de itt most kiegészítem a szöveget és Gáti István remek fotóiból is betűzök néhányat. A Távnaplóban ez áll:

Ma délelőtt: konferencia a HTMH-ban az internet és a határon túli magyarság tárgykörében. A résztvevők között sok barát és ismerős, otthonról Szoboszlai István, aki előadást is tartott A magyar nyelvű internet Kárpátalján címmel. Kapott pár kérdést, és a levezető elnök, Kelemen Attila (a Transindextől, akivel mailen már régóta kapcsolatban állok) engem is megszólaltatott, így pár mondatban bemutathattam a Kettenklubot és az UngPartyt, miközben "élőben" megjelentek oldalaim a kivetítőn. (Ez mindig nagy élmény.)

A számomra legérdekesebb előadást Bárdi Nándi tartotta, aki nemcsak a határon túli magyar társadalmak általános kérdéseit látja nagyon tisztán, hanem ilyen konkrét kérdésekben is rá tud mutatni a lényeges problémákra.

Ehhez hozzáfűzném utólag, eléggé megdöbbentett, amikor Kelemen Attila kérdésre válaszolva Szoboszlai azt mondta, a Kárpátinfó olvasói 97 % százalékban nem kárpátaljaiak. Azt hittem, ez az arány csak nálam ilyen, mivel leginkább az itthoni olvasó számára kevéssé izgalmas irodalmi dolgokkal foglalkozom, de hogy az egyetlen valódi, napi többszöri frissítésű kárpátaljai hírportál látogatói közül csak minden 33. a földink, azt nem gondoltam volna.

Ja, és végre megismerkedtünk Zagyva Natáliával, aki a honlapomat szerveroldalról befogadó HHRF egyik webmestere, így évek óra állunk munkakapcsolatban.

Még a HTMH székházában ért el Gerber György
Gerber Györggyel
telefonhívása. Előzőleg leleveleztük vele és főnökével, Biczák Péter Biczák Péterreligazgatóval, hogy a Könyvfesztivál idején valószínűleg sikerül találkoznunk, és fixálhatjuk a Szentendrén székelő Pest Megyei Könyvtár rendezésében a Könyvhét idején esedékes szerepléseink részleteit. Erre most sor is került, a PIM udvarában találkoztunk, két régi jó barátunkat elkísérte a leányfalui könyvtár vezetője is: előreláthatólag ott lesz estünk június első hetében, majd másnap a megye valamely másik pontján. Gyorsan elbúcsúztünk, ők is siettek, nekem meg kezdődött a szereplésem. De előtte még:
- Én is író vagyok. - Ezekkel a szavakkal lépett hozzám egy öregúr és átadta a könyvét.

Vissza a Távnapló szövegéhez:

Délután könyvbemutatóm a Petőfi Irodalmi Múzeum éttermében. A Magyar Békeszövetség (!) és a Pro Pannonia Kiadó közös rendezésében sora került alkalom eléggé sajátos, de alapjában véve nagyon kellemes volt. Szirtes Gábor mint kiadó mutatta be a könyvet, és főleg szakmai kérdéseket tett fel nekem, így elég sok szó esett műhelykérdésekről, koncepcióról, filológiai "trükkjeimről". A közönség egy részét ezt láthatóan értékelte, de szerintem közel sem mindenkit.

A legjobban annak örültem, hogy sok kedves barát és ismerős eljött hívásomra. Reggel kicsit félve hívtam fel Éva nénit, Kovács Vilmosnét: évek óta nem jelentkeztem sem nála, sem kis Évánál, pedig azelőtt nemigen fordulhatott elő, hogy ne keressem őket és a lehetőséget a találkozásra. De neheztelésnek semmi jelét nem mutatta az idősebbik Éva, örült az invitálásnak, és el is jött a bemutatóra. Ez valóban nagyon jólesett, személyesen és nyilánosan megköszöntem gesztusát, a dedikációt pedig úgy kezdtem, hogy "Klütaimnésztrának, Elektra édesanyjának..." (Kis Éva nem tudott eljönni, vele most, este beszéltem, sajnos holnap sem ér rá.)

Eljött többek között Zalatnay István, Mika Robi, Kulcsár István, sőt, Körös László és Csönge Attila is, akikkel eddig csak az interneten találkozhattam: egy-egy hűséges szerzőm és olvasóm a virtuális világban. Természetesen ott volt Marika és István, kedves házigazdáink. István rengeteg fotót készített, ezekből majd otthon összeállítok egy oldalt.

Íme az összeállítás:


2005. ápr. 22., Bp., Petőfi Irodalmi Múzeum - könyvbemutató


Könyv > szerző > kiadó


Itt mond jókat rólam a kiadóm


Kulcsár István


Kovács Vilmosnéval (háttal, balra)


Csönge Attilával


Marika, Éva


Szélen Gátiék - Marika, István - középütt a két Éva. Ez kivételesen nem István felvétele (ezét van rajta!), hanem a Mika Róberté, és erről az oldaláról szedtem le.


Zalatnay Istvánnal, azon kevesek egyikével, akik a Szembesülésnek egy korábbi szövegváltozatát is olvasták


Zalatnay Istvánnal és Csönge Attilával


Szirtes Gábor, a Pro Pannonia Kiadó igazgatója


A kiadó iszik a sikerre (hideg vizet?)


Éva Szirtesékkel: Évával és Gáborral


A két Éva


Bogár Edit és Gusztáv András, "internetes ismerősök"


Ugyanők + Mika Róbert


A közönség

 

Gáti István felvételei

05. ápr. 23. (szombat: Budapest)

A Távnaplóban erről a napról csak ennyit írtam:

Délre Csilláékhoz mentünk ebédre. Tibor elébünk jött egy parkolóba, mert elég nehéz megtalálni a házukat-lakásukat. Odáig viszont baj nélkül eljutottunk, pedig "lementünk a térképről", csak a belvárosi Bp-térképem került elő, így a Váci út felüljárója után már nem tudtam az ujjammal követni, hogy hol járunk, és mikor érünk végre Káposztásmegyerre. Jót beszélgettünk, szarvaspörköltöt ettünk, de leginkább élveztük a 16 hónapos Zsófia bájosságát, ügyességét.

Délután elég nehéz volt bejutni a Kongresszusi Központba: a parkolóba sorompós rendszerrel bocsátják be a kocsikat, a hatalmas forgalomhoz képest bosszantóan lassan. A hosszú sor és lassú haladás miatt kishíján lekéstem a saját könyvbemutatómat. Utolsó pillanatban megérkeztünk, de Polcz Alaine többet késett (a másik bemutatott könyv: "Volt idő" - Mészoly Miklós és Tüskés Tibor levelezése), ezért Szirtes Gábor velem kezdte a rendelkezésünkre álló 55 percet. Így hát igyekeztem helytállni az első szűk félórában.

Aztán barátok, ismerősök, két interjú, dedikálás a nagy zsongásban - két óra alatt "megtelt a memóriám"...

Itt most megpróbálhatnám felsorolni, kik jöttek el a bemutatóra, kik kerestek meg utána, kikkel tudtam beszélgetni, kik mentették ki magukat telefonon, de biztos, hogy sokakat kihagynék, mert a nagy nyüzsgedelem valóban megszédített - elszoktam én már az ilyesmitől.

Éva különböző kiadói ügyeket is intézett közben, kapott például egy tiszteletpéldányt a Novellisták könyve c. reprezentatív antológiából (Noran), amelybe Medúzaszüret c. novelláját válogatta be a szerkesztő, Dérczy Péter kis méltatásával. Teljesen véletlenül egy német nyelvű periodikában pedig A tojásárus hosszúnapja német fordítását fedezte fel - nem is tudott sem a fordításról, sem a kiadványról ("szokás szerint" senki sem kérte a hozzájárulását, nem küldtek tiszteletpéldányt - a honorról már nem is szólva).

Jöjjön néhány fotó a "benti" bemutatóról és a Pro Pannonia standja előtti pillanatokról.


2005. ápr. 23., Budapest Kongresszusi Központ


Így legalább biztonságban voltam a nagy forgalomban


Csak tudnám, mit írjak bele!


Szunyogh Szabolcs és az ő hamiskás mosolya


Emese a mikrofonnal


Tarján Tamással, bizalmasan


Dalos Györggyel és a poharakkal


Pócs Istvánnal


Éva a rengetegben


A nyüzsgedelem


Szirtes Gábor, az elegáns kiadóigazgató, szerkesztő, kritikus - és moderátor


Szörényi László, Szirtes, a közönség első sorában könyvemmel: Arató Antal


Polcz Alaine, akinek a nevében biztosan hibát ejtettem dedikáláskor


Hát kérem, a Szembesülés...


Guther M. Ilonával


Már megint magyarázok, ezúttal Marikának; Kálnay Adél mutatja Évának a Novellisták könyvét


Az említett könyv viszi Évát


Pócsékkal és ugyanazzal a könyvvel


Adriennel; a háttérben szemből Szabó Palócz Attila


Egy darabka stand

Gáti István felvételei

05. ápr. 24. (vasárnap: Bp-Ungvár)

Nem keltünk korán, aztán reggelizgettünk, kávézgattunk, kényelmeskedtünk, majd érzékeny búcsút véve Gátiéktól és Jessy kutyától, nagyon szép időben, napsütésben elindultunk. Végig kellemesen autóztunk, csak Nyíregyházán álltunk meg: amíg Éva bevesárolt a Tescóban, én lebonyolítottam pár telefont, de nem volt szerencsém, vasárnap kora délután alig sikerült valakit is elérnem.

A határ kicsit ijesztőnek látszott, a Barna Medve nevű üzletig állt a kocsisor (aki járt már arra, tudja, mit jelent), ennek ellenére egy bő órácska alatt felértünk az útlevélkezelő bódékhoz. A Tisza hídon meg az ukrán oldalon aztán megvolt a második óra, így két és fél óra alatt csak átjutottunk Záhonyból Csapra.

Itthon szokás szerint kisorakozott fogadásunkra a család apraja és föleg nagyja (Csönge és három nagyszüléje), és mire túl lettünk tisztálkodáson és vacsorán, nekem már semmi kedvem nem volt a gép elé ülni.


Google keresőben első hely, oldal


H o z z á s z ó l á s o k: